‘Geen ruimte voor lagere hypotheekrentes, door gierende inflatie’

 

 © Hollandse Hoogte / David Rozing

Nadat de afgelopen weken de snelle stijging van de hypotheekrente tot stand was gekomen, leek er aanvankelijk ruimte voor een daling. Maar door de gierende inflatie is de kans daarop echter sterk afgenomen.

Pieter van Erven Dorens

Afgelopen week was ook weer vrij rustig op het hypotheekfront. Slechts één op de drie geldverstrekkers verhoogde hun tarieven en dat de waren „over het algemeen kleine hypotheekrenteverhogingen voor een beperkt aantal rentevaste periodes”, constateert Van Bruggen Adviesgroep in zijn weekbericht. Een enkele geldverstrekker verlaagde zelfs licht de hypotheekrentes.

De hypotheektarieven zijn ruwweg drie keer zo hoog als op het laagtepunt vorig jaar. De afgelopen weken kwam er rust op de markt dankzij een daling van de rentes op de kapitaalmarkt, waar geldverstrekkers hun leengeld ophalen. Doordat de inflatie in de eurozone een nieuw record bereikte van 8,1% in mei, tegen 7,4% in april, is de onrust op de kapitaalmarkt weer toegenomen.

Lees ook: Jongeren stapelen soms risico op risico om toch een woning te kunnen kopen

„Inmiddels lopen de marktrentes weer op, waardoor er geen ruimte lijkt voor echte hypotheekrenteverlagingen”, zegt Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep.

Maatstaf

De ontwikkeling zie je terug in de rente op de 10-jarige Nederlandse staatslening, die geldt als een belangrijke maatstaf op de Nederlandse kapitaalmarkt. Jarenlang was deze rente negatief. Door de oplopende inflatie en de inval in Oekraïne ging hij scherp omhoog, totdat enige weken geleden een kleine daling inzette naar omstreeks 1,2%. Inmiddels staat hij weer op 1,6%.

Volgens Noorlag van Van Bruggen hebben geldverstrekkers echter nog wel een beetje marge, zodat zij de hypotheekrentes niet meteen hoeven te laten meestijgen. „Maar als de marktrentes door blijven stijgen, dan liggen er ook nieuwe verhogingen voor de hypotheekrentes in het verschiet.

Zorgen

Zakenbank JP Morgan uitte maandag ook zijn bezorgdheid over de onverwacht hoge inflatie in mei in de Eurozone. Zelfs als je energie, voedsel, drank en tabak niet meeneemt in het cijfer, is er alsnog een recordstijging van 3,8% ten opzichte van vorig jaar.

Lees ook: Knapt huizenbubbel? ’Zonder extra woningen zullen de prijzen niet inzakken’

Dat geeft werknemers meer aanleiding om een loonsverhoging te vragen om die enorme prijsstijging te compenseren, aldus JP Morgan. Ook denkt de zakenbank dat de Europese centrale bank (ECB) zijn beleid van negatieve rentes moet laten varen in dit economische klimaat. „Wij verwachten dat de ECB niet lang zal wachten om zijn tarieven in positief terrein te brengen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee