Oud-directeur Harro Coumans interim-baas bij L1

Harro Coumans bij de presentatie van een scheurkalender twee jaar geleden. © Jean-Pierre Geussens

MAASTRICHT -

De Limburgse publieke omroep L1 heeft een ‘nieuwe’ bestuurder. Maastrichtenaar Harro Coumans gaat de omroep leiden op interimbasis tot er een opvolger is gevonden.

Rob Cox

Tevens maakt L1 bekend dat er drie commissarissen zijn gevonden. Hun namen worden nog niet bekendgemaakt. Met deze vier mensen heeft L1 vier van de vijf honken bezet. Er is alleen nog geen opvolger gevonden van de zittende hoofdredacteur Leo Hauben. Dat proces loopt nog.

Lees ook:Recordverlies voor regionale omroep L1 door bestuurscrisis

De directie- en commissarissenposten waren vacant na een lang juridisch gevecht van de top van het bedrijf met het personeel. Dat gevecht leidde uiteindelijk tot het vertrek van directeur Peter Elbers en de voltallige raad van commissarissen vorig jaar.

De tijdelijke directeur Job van der Have en de enige overgebleven commissaris Barbara van Hussen waren aangesteld door de Ondernemingskamer die op verzoek van de RvC de situatie bij de omroep had bekeken. Elbers had geen draagkracht en de RvC-leden waren niet bij machte gebleken L1 goed aan te sturen.

Het vinden van de juiste personen is moeizaam verlopen. Met de verwachte benoeming op 22 juni van interimmer Coumans valt L1 terug op iemand met ervaring. Coumans was eerder directeur van L1 van 1999 tot 2007. Later, van 2010 tot 2018, was Coumans lid van de RvC van L1.

Lees ook: Reconstructie van crisis bij de publieke omroep L1: ‘We hadden het liever anders gezien’

Hoofdredacteur Leo Hauben vindt het een goede zaak dat Harro Coumans benoemd is als interim: „Het is vooral goed voor de continuïteit van de bedrijfsleiding.” Op de werkvloer is de tijdelijke terugkeer van Coumans positief ontvangen.

Op 22 juni treden de mensen van de Ondernemingskamer terug en dan worden ook de namen van de drie nieuwe commissarissen bekendgemaakt. Formeel wordt dan ook Harro Coumans aangenomen als directeur.