Dagbesteding moet achteruitgang van kwetsbare, oudere patiënten tegengaan bij ziekenhuis VieCuri

Bewegingsoefeningen voor ouderen bij ziekenhuis VieCuri 

Venlo/Venray -

VieCuri Medisch Centrum in Venlo is gestart met een proef om te voorkomen dat oudere patiënten in het ziekenhuis fysiek en geestelijk achteruitgaan.

Tijn Peerlings

Dat doet het ziekenhuis door twee dagen per week dagbesteding aan te bieden. Oudere patiënten op de afdeling interne geneeskunde krijgen onder meer bewegingsoefeningen en zorgen op die dagen zelf voor hun lunch.

De kwetsbare ouderen worden begeleid door vrijwilligers van ‘Geriatrie In De Ziekenhuizen’. Deze vrijwilligers, werkzaam op de afdeling Geriatrie, zijn speciaal opgeleid voor en hebben ervaring met het werken met kwetsbare ouderen. Zij helpen ouderen met lichamelijke, psychische als ook sociale problemen. In samenwerking met verpleegkundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en voedingsdeskundigen stellen zij een programma voor de ouderen samen.

Verwardheid

De reden dat VieCuri deze proef gestart is, is omdat verzorgers van het ziekenhuis merkten dat veel oudere patiënten tijdens een ziekenhuisopname snel achteruitgingen. Door weinig beweging en geen vaste structuur neemt volgens het ziekenhuis de kans op verwardheid bij kwetsbare ouderen sterk toe.

„Wat je vaak ziet is dat bij ouderen het dag- en nachtritme omgedraaid is. Door ouderen te prikkelen overdag te bewegen, willen we hen weer in het juiste ritme krijgen”, geeft woordvoerder Liset Spreuwenberg aan.

De proef wordt over een half jaar geëvalueerd. Indien succesvol, dan wordt overwogen om het aantal dagen uit te breiden en de dagbesteding op meerdere afdelingen te organiseren.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal