‘Duidelijkheid voor toeslagenouders kan nog jaren duren’

 © ANP / ANP

Ouders die slachtoffer zijn geworden in het toeslagenschandaal moeten in sommige gevallen tot 2026 wachten tot begonnen kan worden met de beoordeling van hun zaak.

RedactieBron: ANP

Dat meldt de politieke redactie van OP1 op basis van een gelekte planning.

De Belastingdienst meldt zelf nog steeds een wachttijd van een jaar die ‘kan oplopen’, maar in de praktijk weet de dienst intern al dat sommige zaken tot 2026 zijn uitgesteld. Het gaat om een groep ouders die eerder al 30.000 euro compensatie heeft gehad, maar mogelijk recht heeft op meer. In totaal wachten nog 14.500 ouders op deze beoordeling. Daarnaast zijn er nog 19.500 ouders die wachten op deze zogeheten ‘integrale beoordeling’ omdat ze zijn afgewezen voor die eerste 30.000 euro compensatie. In totaal moet de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) nog meer dan 34.000 zaken bekijken. Het is niet duidelijk hoe lang de UHT nodig heeft per zaak.

Lees ook: Portretten van slachtoffers toeslagenaffaire pal voor ministerie: ‘Tijd dat dit hoofdstuk afgesloten wordt’

Volgens de uitgelekte planning kan de UHT in de komende anderhalf jaar beginnen aan de zaken van ouders die zich tot begin 2021 hebben gemeld. Ouders die zich in na 1 april 2021 hebben gemeld moeten nog 2 tot 3 jaar wachten tot de start van hun beoordeling.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal