Zuid-Limburgse eikelmuizen krijgen zendertje om leefgebied te leren kennen

Een eikelmuis. © Getty Images

De Zoogdiervereniging is een zenderonderzoek gestart om erachter te komen hoe eikelmuizen hun leefgebied gebruiken. De zoogdieren zijn zeldzaam en worden met uitsterven bedreigd.

RedactieBron: ANP

Twintig eikelmuizen van dierenpark GaiaZOO in Kerkrade en in het wild krijgen een radiozendertje. De dieren worden een half jaar op afstand gevolgd door onderzoekers van de Zoogdiervereniging en studenten van de Wageningen Universiteit, de Hogere Agrarische School Den Bosch en Hogeschool van Hall Larenstein. Ze hopen te leren hoe de dieren bijvoorbeeld overdag rusten, waar ze eten zoeken en hoe groot hun leefgebied precies is.

Waterpoelen

De onderzoekers willen met de informatie het leefgebied van de bedreigde knaagdieren verbeteren, zodat de populatie weer kan groeien. Ook willen ze dat de provincie Limburg de bossen en het agrarisch gebied in Zuid-Limburg ‘eikelmuisvriendelijk’ maakt door bijvoorbeeld waterpoelen aan te leggen die door de bedreigde diersoort worden gebruikt. Daarmee zouden ook andere diersoorten geholpen worden, zoals de zeldzame geelbuikvuurpad.

Lees ook: Alles wordt uit de kast gehaald om de eikelmuis te behouden voor Limburg, tot aan ‘beleefpakketten’ en adoptie toe

Eikelmuizen zijn geen muizen en ze eten ook geen eikels. Het beestje is familie van de knaagdierensoort slaapmuizen en lijkt op een eekhoorn. De eikelmuis heeft een pluimstaart, een opvallend zwart masker rondom zijn ogen en klimt in bomen. In Nederland komen eikelmuizen alleen nog voor in Zuid-Limburg. Daar leven ze in dicht struikgewas. Eikelmuizen voeden zich met fruit, zaden en kleine dieren zoals muizen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal