Help jij je medewerkers de eerste stap te zetten?

 © AronNijsFotogr.

Fietsende medewerkers zijn vaker gezonde en fitte medewerkers. Ze gaan met plezier naar hun werk, zijn creatiever, productiever en minder vaak ziek. Mooi meegenomen: meer fietsers betekent ook minder CO₂-uitstoot en minder kosten. Van de auto op de fiets overstappen is echter niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Er zijn verschillende obstakels die de medewerkers tegenhouden. Met de juiste ondersteuning van de werkgever zijn deze te overwinnen.

Zuid-Limburg Bereikbaar

Wil jij ook aan de slag met fietsstimulering? Maar weet je nog niet goed hoe? De Routekaart naar fietsstimulering van Zuid-Limburg Bereikbaar laat stap voor stap zien hoe je ervoor zorgt dat meer medewerkers voor het woon-werkverkeer kiezen voor de fiets of e-bike.

Je vindt de routekaart hier!

Ga zelf aan de slagIn de route kaart naar fietsstimulering worden onderstaande punten uitgebreid behandeld.

1. Bepaal je vertrekpuntJe wilt je inzetten om het aantal fietsers in je bedrijf te laten groeien. Waar begin je dan? Zorg dat je weet hoe je medewerkers nu naar het werk komen en welke faciliteiten en regelingen je aanbiedt.

2. Formuleer de ambitieDe nulmeting geeft je organisatie inzicht in de groep die al fietst. Bepaal hoeveel je deze groep wilt laten groeien. Aanknopingspunten voor verandering en stimulering vind je in de nulmeting. Stel een aantal veranderdoelen en maak een tijdlijn met daarbij passende acties.

3. Benut aantrekkelijke regelingenDe ervaring leert dat medewerkers sneller voor de fiets kiezen als je ze een aantrekkelijke regeling aanbiedt om een (e-)fiets aan te schaffen of te leasen. Ook kun je fietsen extra stimuleren met een beloningsprogramma of een onbelaste reiskostenvergoeding.

4. Zorg voor goede en veilige voorzieningenNaast de fiets zelf, moeten ook de faciliteiten voor de fietsende forens op orde zijn. Naast stallen en opladen zijn dat bijvoorbeeld kunnen douchen en/of omkleden. Maar denk ook aan een fiets lenen, delen of repareren.

5. Motiveer je medewerkersMet aantrekkelijke regelgeving en goede voorzieningen kun je de groep fietsers binnen je bedrijf laten groeien. De regelmatige waardering voor deze fietsers, wordt ook opgepikt door mensen die nog niet fietsen. Geef zelf het goede voorbeeld en laat fietsende medewerkers ambassadeurs zijn tijden een fietsactie binnen je bedrijf.

Zuid-Limburg Bereikbaar kan je hierin ondersteunen d.m.v. een #posifiets-check. Bij deze actie komt een mobiele fietsenmaker bij jou op de werklocatie langs om de belangrijkste onderdelen (waaronder verlichting, banden, remmen, bel, reflectors) van de fietsers te controleren en eventueel snel te repareren. En ondertussen deelt een promo-team verlichtings- of #posifiets-gadgets aan de medewerkers uit.

 © AronNijsFotogr.

Kijk voor meer informatie over de #posifiets-check op: zuidlimburgbereikbaar.nl/nl/boek-dit-voorjaar-een posifietscheck/

6. Evalueer en stel je plannen bijDoor monitoring en evaluatie kun je in kaart brengen welke opbrengsten fietsstimulering heeft opgeleverd in jouw organisatie. Het herhalen van de eenvoudige nulmeting kan daartoe een geschikt middel zijn. Volg de groei in het aantal fietsende medewerkers en gebruik dit als motivatie en inspiratie om meer medewerkers op de fiets te krijgen.

7. De voordelen op een rijtjeWat je aandacht geeft, groeit. Als je uit bovenstaand stappenplan acties hebt gekozen en deze met enige regelmaat uitvoert, kan het aantal fietsers binnen je organisatie gestaag groeien. Dat is iets om blij van te worden. Want fietsen is positief voor zowel de werkgever, medewerkers, het milieu en de gehele samenleving. We zetten de voordelen nog één keer op een rij:• Fietsen roept positieve gevoelens op;• Is goed voor je gezondheid;• Leidt tot lagere kosten;• Je bent snel op korte afstanden;• Goed voor de klimaatdoelen;• Minder files, beter bereikbaar;• Fietsen is bovenal leuk!

Fietsvriendelijk BedrijfZet jouw organisatie zich al in voor de fietsende medewerker? Trek dan meer fietsers aan met het certificaat ‘Fietsvriendelijk Bedrijf’. Met deze erkenning zetten deze bedrijven zichzelf met hun fietsfaciliteiten en -regelingen op de kaart als goede werkgever.

Is jouw organisatie ook nog eens partner van Zuid-Limburg Bereikbaar? Dan mogen wij jullie een speciaal tarief voor certificering aanbieden!

Deze koplopers zijn je al voor gegaan:• MUMC+ – goud• Zuyderland – goud• Mercedes Benz – zilver• MECC – zilver• Gemeente Landgraaf – zilver

Kijk voor meer informatie over het fietsvriendelijk bedrijf op: zuidlimburgbereikbaar.nl/nl/fietsvriendelijk-bedrijf-certificering/

Over Zuid-Limburg BereikbaarZuid-Limburg Bereikbaar werkt samen met overheden, werkgevers en aanbieders van mobiliteitsdiensten aan een blijvende bereikbaarheid en minder autogebruik.