‘Flexibiliteit Limburgse bedrijven laat te wensen over: weinig oog voor jobrotation en collegiale in- en uitleen medewerkers’

LWV-directeur Huub Narinx. © De Limburger

Roermond
Frans Dreissen

Limburgse bedrijven hebben redelijk wat moeite om flexibel op- en af te schalen qua personeel. Uit een scan blijkt tevens dat de helft van de bedrijven vindt dat zij werknemers onvoldoende opleidings- en trainingsmogelijkheden biedt.

In totaal hebben 201 Limburgse bedrijven deelgenomen aan de Future Proof Human Capital Scan van de Limburgse Werkgevers Vereniging, Zuyd Hogeschool en Leo Loopbaan. Uit de scan komen twee belangrijke aandachtspunten naar voren: het op- en afschalen en de duurzame inzetbaarheid van personeel.

Zo wordt er nog relatief weinig gebruikgemaakt van interne mogelijkheden om flexibel op een veranderende vraag in te spelen, zoals taakroulatie en jobrotation. Ook nieuwere flexibiliseringsmogelijkheden zoals collegiale in- en uitleen verdienen aandacht. Volgens de LWV is actie op korte termijn noodzakelijk. Bijkomend voordeel is volgens de LWV dat het verzuim binnen het bedrijf zal afnemen.

Veel werkgevers hebben qua duurzame inzetbaarheid van medewerkers nog een weg te gaan. Een op de vijf bedrijven is van mening dat hun werknemers onvoldoende gekwalificeerd zijn om in de toekomst hun werk succesvol uit te kunnen voeren. Dertig procent is slechts matig tevreden over het opleidingsniveau.

De helft van de Limburgse organisaties vindt dat zij werknemers voldoende opleidings- en trainingsmogelijkheden biedt. De andere helft vindt dat dus niet. Ook is 56,4 procent van de Limburgse bedrijven niet erg tevreden over de mate waarin werknemers zelf het initiatief nemen tot het volgen van trainingen.

Om bedrijven te ondersteunen bij hun uitdagingen, blijft de LWV in samenwerking met partners bijeenkomsten organiseren voor personeelsmanagers.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal