Ondernemer uit Venray die wil verduurzamen dupe van vol stroomnetwerk: ‘De overheid laat ons in de steek’

Ondernemer Paul Verhoeven voelt zich in de steek gelaten door de overheid. 

Ondernemer Paul Verhoeven voelt zich in de steek gelaten door de overheid. © Mara van den Oetelaar

Venray -

Niet alleen nieuwkomers zijn de dupe van de verstopping op het stroomnet, ook ondernemers die willen verduurzamen hebben er last van. Ondernemer Paul Verhoeven wil 600 zonnepanelen plaatsen, maar heeft te horen gekregen dat het stroomnet in de regio-Venray dat niet toelaat. „De overheid laat ons in de steek.”

Stefan Dölcken

Paul Verhoeven kocht het voormalige MOB-complex van defensie in Ysselsteyn en maakte er Hal89 van, een bedrijf dat opslagruimte, werk- en productieplekken en kantoorruimte verhuurt. Hij speelde al jaren met de gedachte om zelf zonnestroom op te wekken en dat voornemen is door de exploderende energieprijzen voor hem nog urgenter geworden. Toch komt het er, voorlopig althans, niet van. Het netwerk in de regio-Venray zit dusdanig vol dat hij geen grootverbruikersvergunning krijgt.

Capaciteit

„Ik heb het laten uitzoeken door een adviesbureau en ze hebben me verteld dat ik dat de komende jaren kan vergeten. Er is gewoonweg niet genoeg capaciteit bij Enexis. Dat is ook iets waar andere ondernemers in de regio tegenaan lopen”, zegt Verhoeven, behalve ondernemer ook vicevoorzitter van MKB-Limburg. En dus staat zijn plan om 600 zonnepanelen te plaatsen in de ijskast. „Wacht maar tot we het op orde hebben, hoor ik dan. En dat kan vijf tot tien jaar duren. Dat is onacceptabel en schokkend, want ondertussen worden we wel geacht om te verduurzamen en ons aan alle regels te houden.”

Lees ook: Nachtmerrie voor Limburgse ondernemers: jarenlang op de wachtlijst voor een stroomaansluiting

Verhoeven voelt zich in de steek gelaten door de overheid. „Je wilt je bijdrage leveren, maar het word je op die manier onmogelijk gemaakt. Ik mag stroom opwekken, maar krijg niet de mogelijkheid om wat ik zelf niet gebruik aan het net te leveren. Ik was ook niet verrast over het nieuws van een stop op het stroomnet. Dat heb je als ondernemer zien aankomen, maar overheid en netbeheerders zagen dat blijkbaar niet.”

Stroomleverancier

En nu? Verhoeven laat het er niet bij zitten. Als hij zijn zonnestroom niet kwijt kan op het net, gaat hij er misschien wel zelf de boer mee op. „Ik denk erover na om zelf maar stroomleverancier te worden. Daarvoor ben ik me nu aan het oriënteren op batterijen voor de opslag van stroom. Die zou ik dan bij mij kunnen opladen en ze vervolgens neerzetten bij andere bedrijven die elektriciteit nodig hebben.”

Lees ook: Limburg reageert verontwaardigd op stop stroomnet: ‘Lijkt wel bananenrepubliek’

Het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan, maar zijn plan vergt wel een forse investering. Batterijen die een bedrijf van stroom kunnen voorzien, zijn immers peperduur. Verhoeven: „Klopt, maar je moet wel iets doen. Natuurlijk is het duur als je het afzet tegen het gebruik van de bestaande infrastructuur, maar daar is geen ruimte. Het ligt buiten onze macht, maar dat wil niet zeggen dat je niet moet nadenken over alternatieven.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee