Schaars personeel extra zwaar belast: ‘Hoog verzuim leidt tot vicieuze cirkel’
Foto ter illustratie. — © ANP / ANP XTRA
„We hebben geen reserveploeg meer. Zodra er medewerkers ziek worden, moeten we groepen kinderen naar huis sturen.” Asja Godthelp van Brancheorganisatie Kinderopvang schetst de worsteling waar steeds meer werkgevers mee te maken hebben: er is een recordaantal ziekmeldingen door werknemers.
„Als mensen van de zomer op vakantie willen, hebben we een flink pak pleisters nodig om alle werkschema’s te repareren”, zegt een woordvoerder van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Het ziekteverzuim onder werknemers is in het eerste kwartaal van 2022 gestegen tot 6,3 procent. Dat is het hoogste percentage dat het CBS ooit heeft gemeten. De meest genoemde oorzaak was griep of verkoudheid. Na griep werden psychische klachten, zoals overspannenheid en burn-out het meest genoemd.
Hans Biesheuvel van ondernemersvereniging ONL vermoedt dat de nasleep van de coronacrisis een grote rol speelt bij de stijgende verzuimcijfers: „Er is heel veel van mensen gevraagd. Niet alleen van jonge ouders die onderwijs, zorg en werk moesten combineren, maar ook van alleenstaanden die maanden vrijwel niemand zagen. De spanning die daarmee gepaard gaat, moet er een keer uit.” Ook branchevereniging FME voor de technologische industrie ziet een verband met corona. „Niet alleen werden meer mensen ziek, ze meldden zich met verkoudheidsverschijnselen ook eerder ziek omdat het beleid was dat je dan thuis moest blijven”, aldus een woordvoerder.
© De Telegraaf
Econoom Peter Hein van Mulligen van het CBS verwacht dat het ziekteverzuim over het tweede kwartaal wat lager uitpakt, omdat „in de lente nu eenmaal minder mensen ziek worden”. Maar hij denkt dat er „een goede kans is dat de verzuimcijfers over dit voorjaar hoger zullen liggen dan vorig jaar”.
Zorg
Hoge verzuimcijfers spelen vrijwel in alle sectoren, maar in de zorg- en welzijnssector zijn de problemen het grootst. En binnen die sector spant de branche Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) de kroon. Volgens Anneke Westerlaken, voorzitter van branchevereniging Actiz heeft dit vooral te maken met de hoge werkdruk. „De groep mensen die zorg nodig heeft wordt steeds groter, maar het aantal mensen dat zorg verleent blijft gelijk.”
Ook in de kinderopvang is het verzuim met 10 procent alarmerend. „Doordat we een schreeuwend tekort aan personeel hebben, wordt de druk op de mensen die er wél zijn veel te groot. En daardoor worden ze vaker ziek. Een vicieuze cirkel”, zegt Asja Godthelp. Ze weet niet hoe het probleem opgelost moet worden. „Er is helaas niemand met een toverstokje.”
Volgens Westerlaken is het vooral belangrijk om zuinig te zijn op de medewerkers die wel aan het werk zijn. „In de nieuwe cao hebben we naast meer loon ook afgesproken dat medewerkers meer grip op hun werkrooster krijgen en ze het recht hebben om onbereikbaar te zijn.”
Ook in de gehandicaptenzorg, waar de stapel onvervulbare vacatures torenhoog is, kijken ze naar het verbeteren van werkomstandigheden. En naar kortetermijnoplossingen: „We vragen de naaste omgeving van cliënten om mee te helpen in de zorg en schrappen de administratieve taken voor zorgpersoneel”, zegt een woordvoerder van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. „Al blijft het bijna onmogelijk om de roosters te vullen. We zetten ons schrap voor een hete zomer.”