CDU en Groenen smeden coalitie in Noordrijn-Westfalen

Hendrik Wüst . © Getty Images

De Duitse christendemocraten (CDU) en de Groenen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen hopen deze maand hun coalitieakkoord te presenteren. Beide partijen willen dat het akkoord op hun partijdag van 25 juni wordt goedgekeurd.

Redactie

Net als vijf jaar eerder kwam de CDU vorige maand als grootste partij uit de bus bij de verkiezingen in de Duitse deelstaat met de meeste inwoners. Maar de liberale FDP, coalitiepartner van de CDU, halveerde ruim in zetels. De twee partijen komen samen niet meer aan een meerderheid.

Lees ook: Verkiezingen in Noordrijn-Westfalen: wat is het belang voor Limburg?

De Groenen behaalden juist een goed resultaat, met een verdrievoudiging van het aantal stemmen. Daarom begonnen CDU en De Groenen eind mei met onderhandelingen om een coalitie te vormen. Volgens deelstaatpremier Hendrik Wüst zijn die gesprekken goed verlopen en is er genoeg draagvlak om samen te regeren.

Het aan Limburg grenzende Noordrijn-Westfalen stond lange tijd bekend als een sociaaldemocratisch SPD-bolwerk, maar die partij zit sinds 2017 in de oppositie. De SPD kreeg wel de meeste zetels op de CDU na, maar zat niet aan de onderhandelingstafel.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal