TILO advocaten nieuw in Sittard: ‘Meer werkplezier als eigen baas’

 

 © Peter Müllenberg / Photostique

Sittard -

Ranka Timmers en Tim Loeffen openden op 1 april hun eigen kantoor: TILO advocaten in Sittard. Ze studeerden tegelijkertijd rechten in Maastricht, maar gingen ieder hun weg, Tot nu.

Lieke Rijkx

Ranka Timmers ging na haar opleiding naar een advocatenkantoor in Amsterdam, Loeffen naar een kantoor in Midden-Limburg. Toen ze beiden als jurist bij een Limburgse gemeente gingen werken om het vak eens van een andere kant te zien, kwamen ze elkaar weer tegen.

„Het bleek heel goed te klikken”, vertelt Timmers. „We vullen elkaar echt aan en kunnen goede discussies voeren over juridische vraagstukken. Vanuit interesse en nieuwsgierigheid kozen we er beiden bewust voor om bij een gemeente te gaan werken. We wilden ontdekken waarom bepaalde procedures zijn zoals ze zijn, waarom er soms zo veel bureaucratie en zo weinig flexibiliteit is bij de overheid. Het was interessant en leerzaam, maar we misten de advocatuur al snel. Tim en ik zijn allebei een tikkeltje eigenwijs en hebben doorzettingsvermogen. We durven de randjes op te zoeken voor het beste resultaat. Dat betekent soms ook dat we juist niet procederen, maar naar andere oplossingen zoeken.”

Overheid groot en machtig

TILO advocaten, een samenvoeging van de eerste twee letters van de achternamen, staat onder andere mensen bij die onenigheid hebben met de overheid. Bestuursrecht en omgevingsrecht zijn de specialisaties van Timmers: „De overheid is groot en invloedrijk en kent veel regels en procedures. Juist in coronatijd gingen mensen inzien hoe veel invloed de overheid op je leven kan hebben. Terwijl dat eigenlijk altijd al zo was, denk maar eens aan de vergunningen die je nodig hebt om iets aan je huis te veranderen of een horecazaak te starten. De rijksoverheid legt steeds meer verantwoordelijkheden bij de gemeentes. Die hebben heel veel nieuwe taken, maar niet voldoende financiering en personeel. Particulieren en ondernemers hebben daar last van. Omdat ze alweer met nieuwe, complexe regelgeving worden geconfronteerd of omdat hun vergunningsaanvragen te lang blijven liggen vanwege onvoldoende middelen om die te behandelen. Wij zijn er dan om deze mensen verder te helpen.”

Grote invloed verzekeraars

Met zijn achtergrond in het gezondheidsrecht, houdt Loeffen zich met name bezig met sociaal zekerheidsrecht en strafrecht. „Net als de overheid hebben ziekenhuizen en verzekeraars een grote invloed. En als patiënt ben je daarvan afhankelijk. Je hebt een lange adem nodig om een verzekeraar te laten erkennen dat er een fout is gemaakt. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een arts die vertelt dat een bepaalde behandeling wordt vergoed waarna je toch een pittige factuur krijgt. Hoe ga je daarmee om als je nog bij diezelfde arts op controle moet?”

Vrijheid en werkplezier

Op 1 maart van dit jaar stopten Timmers en Loeffen bij de gemeente waar ze beiden werkten om zich te focussen op de start van hun eigen kantoor. Ze moesten eerst flink klussen om het pand, dat in een gewone straat met eengezinswoningen ligt, te veranderen in een geschikte werkruimte. Het bevalt Timmers goed om eigen baas te zijn. „Het voelde direct als de juiste keuze.”

Ook Loeffen vindt dat het ondernemerschap op het juiste moment kwam: „We hebben dezelfde visie op de advocatuur en op het omgaan met cliënten, maar we zijn hele andere persoonlijkheden. We vertrouwen elkaar en dat is de beste basis voor een goedlopend bedrijf. Al is het natuurlijk ook spannend zo met ons tweeën. Ik had de eerste maanden telkens in mijn achterhoofd ‘wat als er niet genoeg cliënten komen?’. Gelukkig weten de mensen ons goed te vinden. Ik houd van de vrijheid die het ondernemerschap brengt. Ik heb nu veel meer werkplezier.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee