Viroloog Marion Koopmans uit Steyl kan niet naar Oerol vanwege ‘veiligheidsrisico rond haar persoon’

Marion Koopmans.  

Marion Koopmans.  © Hollandse Hoogte / ANP

Viroloog Marion Koopmans uit Steyl komt woensdag niet naar het festival Oerol vanwege een „veiligheidsrisico” rond haar persoon.

RedactieBron: ANP

Dat heeft AVROTROS maandag gemeld. Koopmans zou naar Terschelling gaan voor een speciale uitzending van het programma Opium waarin zij de hoofdgast zou zijn.

„In overleg met de politie hebben wij besloten dat het niet verstandig is voor haar om naar Terschelling te komen”, stelt een woordvoerder van AVROTROS. „We zouden haar veiligheid niet 100 procent kunnen garanderen.” Volgens de omroep is het besluit genomen in samenspraak met Koopmans. Over de aard van de dreiging kan AVROTROS geen mededelingen doen. Ook het festival Oerol zelf geeft geen toelichting.

Koopmans zelf leek maandag op Twitter aan te geven ontstemd te zijn over het besluit. Op sociale media reageren veel bezoekers van Oerol verbaasd en ontstemd over het nieuws.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op vragen naar de aard van de dreiging wil ze niet ingaan. Volgens de Rotterdamse nieuwszender Rijnmond laat Koopmans nog weten dat het „niet de eerste keer” is dat dit haar overkomt. De politie Noord-Nederland wil niets zeggen over de situatie. „Over de beveiliging van personen doen we nooit uitspraken”, aldus een woordvoerster. Caroline van de Pol, de burgemeester van Terschelling, is volgens een zegsvrouw niet betrokken geweest bij het besluit om Koopmans niet naar het eiland te laten komen.

Niet benaderd

Een woordvoerder van het festival laat weten dat Oerol niet is benaderd voor overleg over het beveiligingsrisico van Koopmans. „Wij zijn niet benaderd over de kwestie en niet op de hoogte wat er wél nodig zou zijn voor de beveiliging van mevrouw Koopmans.” Oerol treft ook geen extra maatregelen naar aanleiding van het bericht.

Lees ook: Viroloog Koopmans: zorgen om vaccins bij nieuwe omikronvarianten

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee