DNB: ‘Groei economie valt stil door oorlog in Oekraïne’

Olaf Sleijpen uit Schoonbron, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB) 

Olaf Sleijpen uit Schoonbron, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB) 

AMSTERDAM -

De groei van de Nederlandse economie valt dit jaar waarschijnlijk nagenoeg stil als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de flink opgelopen inflatie, stelt De Nederlandsche Bank (DNB).

onze verslaggeversBron: ANP

Daar blijft het mogelijk niet bij: in een donker scenario kan Nederland volgend jaar te maken krijgen met economische krimp, zegt hoofdeconoom Olaf Sleijpen. Het conflict in Oekraïne zorgt er volgens Sleijpen onder meer voor dat bedrijven en vooral huishoudens terughoudend zijn bij het doen van uitgaven. Daarnaast worden internationale transportstromen geraakt en is het leven op tal van terreinen flink duurder geworden. Vooral de energieprijzen zijn hard opgelopen. Hierdoor wordt een deel van de huishoudens, met name de lagere inkomensgroepen, financieel zwaar getroffen.

Woningmarkt

De woningmarkt zal de komende jaren afkoelen. Prijzen stijgen veel minder hard en de hypotheekrente gaat verder omhoog, richting de 4 procent in 2024. „Daardoor zal het voor starters moeilijk blijven om een huis te kopen”, aldus Sleijpen. De afgelopen jaren zijn de prijzen van woningen ongekend hard gestegen. Aan die gekte lijkt nu een einde te komen. Volgens DNB komt dat doordat bij kopers de grenzen van wat ze kunnen betalen in zicht komen.

Overloop

De rekenmeesters bij DNB denken dat de economie dit jaar als geheel nog 2,8 procent groei kan laten zien. Dat lijkt veel, maar eigenlijk is dat percentage vooral te danken aan het krachtige herstel van vorig jaar dat doorwerkt in de cijfers. Economen noemen dit ook wel een overloopeffect. In de praktijk voorzien de kenners alleen voor het laatste kwartaal van dit jaar enige groei.

Vanaf eind dit jaar zou de economie wel weer kunnen aantrekken, met een groei van 1,5 procent volgend jaar en 1,7 procent in 2024. Tenminste als je uitgaat van de basisraming van DNB. Daarin is gerekend met een inflatie van 8,7 procent voor dit jaar, die daarnaar weer geleidelijk afneemt.

Scenario’s

Vanwege de grote onzekerheid over het verloop van de oorlog heeft DNB ook twee alternatieve scenario’s doorgerekend. In de minst erge van de twee blijven de energieprijzen en onzekerheid langer hoog, met meer druk op de wereldhandel. Dan zou de economie volgend jaar met 0,4 procent kunnen krimpen. Het donkerste scenario houdt er rekening mee dat ook de toevoer van Russische energie naar Europa abrupt stopt, wat bij bedrijven zou leiden tot uitval van de productie. In dat geval volgt volgens DNB een recessie. Dan zou dit jaar nog sprake zijn van een lichte groei van 0,4 procent maar zou de economie volgend jaar met 1,5 procent krimpen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee