De oplossing voor de top 3 energieslurpers in huis

Print
De oplossing voor de top 3 energieslurpers in huis

Afbeelding: Pexels.com.

Nu we de vaste lasten per maand zien oplopen wordt het steeds lastiger om alle rekeningen voor het einde van de maand te betalen én iets over te houden voor leuke dingen. Ga dan ook niet rustig afwachten totdat de tijden veranderen maar bereid je juist voor op de toekomst.

Hoe je dit doet? Door eens goed naar de grootverbruikers in je huis te kijken waar het gaat om energieverbruik. Door deze minder te gebruiken of te vervangen door alternatieven kun jij ervoor zorgen dat je maandelijkse lasten behoorlijk gaan dalen. Welke energieslurpers jij in je huis in de gaten moet houden? Wij zetten de top 3 op een rijtje!

1. Licht uit, spot aan!
Ondanks dat in de zomer de zon zich iets vaker laat zien, zijn er nog steeds grijze en grauwe dagen. De automatische handeling om snel het licht aan te doen zit er dan ook bij ons allemaal in, zeer begrijpelijk. Een huis in het schemer is niet alleen ongezellig, het is ook nog eens niet goed voor je ogen.

Daarnaast zien wij ook steeds vaker dat mensen buitenverlichting aanbrengen. Een ontzettende aanrader wanneer jij lange zomeravonden met vrienden in de tuin wilt doorbrengen. Maar al die gezellig lampjes, hangend of staand, verbruiken wel heel veel energie samen.

Je dure lampen omruilen voor goedkope LED-lampen is dan ook een voordelige wisseltruc die wij iedereen aanraden. Dat LED verlichting ongezellig en kil is, dat is inmiddels echt wel achterhaald. LED verlichting is er werkelijk in alle soorten, maten en kleuren te vinden. En neem van ons aan; Je zult deze investering snel terugzien op je rekening.

2. Was het maar waar
We zouden het graag anders zien, maar de wasmachine blijft vaak een enorme grootverbruiker binnenshuis. Waar we het vroeger echter alleen met een wasmachine deden, is dit tegenwoordig nog wel wat meer. We gebruiken massaal ook een droger en natuurlijk de vaatwasser.

Het klinkt heel ouderwets, maar deze beiden kun je prima wat minder gebruiken. Wanneer de was buiten ophangen eenmaal in je routine zit, is het een kleine moeite maar met een ontzettend groot resultaat. Datzelfde geldt voor de vaatwasser.

Begin tijdens het koken alvast met het afwassen van de eerste spullen en geef het daarnaast je kinderen als taak. Kinderen doen tegenwoordig steeds minder klusjes. En laten we eerlijk zijn; Wij zijn er vroeger toch ook niet minder van geworden?

3. Altijd stand-by
Ook een slimme truc om minder energie te verbruiken is even een rondje ‘stekkers’ in je huis te doen. Je zult zien dat er op meer plekken een stekker in het stopcontact zitten dan dat je vooraf wellicht had gedacht. Wanneer je laptop, telefoon of IPad volgeladen is, haal hem dan uit het stopcontact.

Vol = vol, extra energie verbruiken is dan nergens voor nodig. Ditzelfde geldt voor tv’s die altijd op stand-by staan. Zonde van de energie, ongemerkt loopt je rekening alleen maar op.

Bonustip
Naast bovenstaande grootverbruikers is het ook goed om je bewust te zijn van het energieverbruik wanneer je nieuwe producten aanschaft. Vaak zijn we geneigd op hele andere aspecten te letten zoals het uiterlijk, de functionaliteiten en de prijs.

Voeg aan dit rijtje voor jezelf ook echt het verbruik toe. Zeker waar het gaat om de prijs is het aanschafbedrag niet allesbepalend wanneer het verbruik later ontzettend hoog is.

Kortom, de kranten raken niet uitgepraat over de stijgende vaste lasten en ook in de journaals op tv is het een terugkerend thema. We kunnen in een hoekje gaan zitten treuren, maar we kunnen ook zelf het initiatief nemen en juist ons voorbereiden op deze thema’s.

Een eenvoudige wisseltruc en stukje bewustwording waar het gaat om energieverbruik kan je al behoorlijk wat opleveren. Je zult versteld staan van de ontwikkelingen op dit gebied, zo zijn LED lampen tegenwoordig super sfeer- en stijlvol. Dus laat je licht eens schijnen over al deze nieuwe ontwikkelingen!