Natte voeten of hittestress deze zomer? Laat je niet verrassen!

 © Waterklaar.

Vorige zomer kroop Limburg door het oog van de naald. De extreme regenval met wateroverlast als gevolg kwam voor velen als een verrassing. Met die beelden nog vers in het geheugen voeren we deze zomer vanuit Waterklaar een campagne wat we samen kunnen doen om wateroverlast zoveel mogelijk te beperken.

Waterklaar

Klimaatverandering kent steeds meer uiterstenKlimaatdeskundigen verwachten dat de extremen in ons klimaat steeds groter worden. Dit betekent dat we steeds vaker te maken krijgen met lange perioden van droogte of juist heel veel regen in een korte tijd, met wateroverlast tot gevolg. In juli 2021 hadden we te maken met extreme neerslag, waarbij tussen 13 en 15 juli lokaal 80 tot 180 mm regen viel in Zuid-Limburg. Doordat er zo veel regen in korte tijd viel, stroomden enkele buffers en beken over. In sommige beken stroomde er meer dan 30 keer zoveel water door de beek dan normaal. Al dat regenwater zorgde voor uitzonderlijk veel wateroverlast.

 © Waterklaar.

Ook in 2018, 2016, 2014, 2012 en 2010 zorgden enorme hoosbuien, droogte en hagel voor honderden miljoenen euro’s aan schade. Gewassen werden aangetast en gebouwen raakten beschadigd. Het klimaat verandert snel, sneller dan we dachten. Grote hoeveelheden neerslag, langere perioden van droogte en hitte bedreigen onze directe leefomgeving. Dat vraagt om een gerichte aanpak. Waterschap Limburg, Limburgse gemeenten, WBL, Waterleidingmaatschappij Limburg en Provincie Limburg werken samen om problemen die door dit soort extremen ontstaan te beperken. Maar ook inwoners kunnen maatregelen nemen om het water buiten de deur te houden.

Houd water buiten de deur!Steeds meer inwoners uit Limburg nemen maatregelen om wateroverlast in hun woning te beperken.• In de gemeente Horst aan de Maas maakt de gemeente, samen met inwoners van de Rembrandstraat, de straat Waterklaar• Ralf Wiertz, inwoner van de gemeente Voerendaal, zorgde ervoor dat hij het regenwater voortaan opvangt in eigen tuin.• Harry Verdonschot uit Asenray bouwde zelf een opdrijvend schot om zijn woning te beschermen tegen plotselinge wateroverlast.• De gemeente Sittard-Geleen pakt, samen met inwoners (waaronder Rudy Klaassen), door middel van de afkoppelsubsidie en het vergroenen van de tuin het probleem van wateroverlast en droogte aan.• Valkenburg aan de Geul heeft gewerkt aan de reconstructie van de Valkenburgerstraat. Waarbij inwoner Fons Claessens ook besloot direct actie te ondernemen en het regenwater niet meer af te voeren via het riool.

Lees alle inspirerende verhalen op: www.waterklaar.nl/wateroverlast.

 © Waterklaar.

Verklein het risico op wateroverlastWeet wat(er) speelt in jouw omgeving en neem nu maatregelen om verrassingen te voorkomen. Daarmee kan het risico op wateroverlast (in en rond de woning) aanzienlijk verkleind worden. Kijk op www.waterklaar.nl/wateroverlast wat de mogelijkheden zijn. Voor diverse maatregelen is subsidie beschikbaar bij jouw gemeente. Iedereen kan een steentje bijdragen aan een klimaatbestendige toekomst.