Scholieren tonen visie op toekomst Steyl in QR-wandelroute door het kloosterdorp

Steyl als ‘stapelstad’. © BS De Schalm

Steyl -

Leerlingen van basisschool de Schalm in Steyl geven in een wandelroute hun visie op de toekomst van het kloosterdorp. Hun ideeën, wensen en dromen zijn te bekijken via QR-codes.

Redactie

De route leidt de wandelaars langs vijftien locaties die worden gepresenteerd aan de hand van een foto van vroeger, een foto van nu en de creaties van de leerlingen voor de toekomst.

De Schalm, onderdeel van scholenkoepel Kerobei, is sinds kort een zogeheten Jeelo-school. Dat houdt in dat de leerlingen schoolbreed werken aan maatschappelijk relevante projecten. „Die vormen de kapstok voor al het leren”, zegt Paula Biemans, leerkracht van groep 8. „Je kunt er thema’s als wereldoriëntatie, kunstzinnige oriëntatie, burgerschap, techniek en digitale geletterdheid geïntegreerd mee aanbieden. Wij zijn begonnen met het project ‘inrichten van je eigen omgeving’. Op deze wijze hebben we de maatschappij in de klas gehaald en de leerlingen naar de maatschappij gebracht. Ze zijn zo betrokken bij hun eigen leefomgeving.”

Fantasie

De leerlingen liepen eerst de route waarop de foto’s van vroeger en nu te zien waren. „Dat gaf ze veel inspiratie om na te denken over de toekomst”, weet Öznur Gundogdu, die les geeft aan groep 6. „Vervolgens zijn de kinderen daar in groepjes mee aan de slag gegaan. De vorm van het ontwerp mochten ze zelf kiezen. Er zijn tekeningen gemaakt, knutselwerken, filmpjes, powerpoints, spreekbeurten en verhalen. Sommigen lieten hun fantasie de vrije loop, anderen gingen eerst met elkaar in gesprek over hoe de samenleving er in de toekomst mogelijk uitziet en wat dat betekent voor Steyl.”

Paula Biemans: „De meerwaarde van deze manier van werken is dat leerlingen hun kennis en verschillende competenties aanspreken en ontwikkelen. Ze leren samenwerken, gaan op onderzoek uit, lossen problemen op en presenteren hun ideeën en creaties. Daar zijn ze ook zelf verantwoordelijk voor. Zo komen de talenten van elk kind tot hun recht.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal