Aantal bankroeten naar hoogste niveau in bijna anderhalf jaar

DEN HAAG
ANPBron: ANP

Het aantal faillissementen in Nederland is in mei opgelopen tot het hoogste niveau in bijna anderhalf jaar.

Volgens de Raad voor de rechtspraak hebben rechtbanken vorige maand in totaal 257 bankroeten uitgesproken. De laatste keer dat er in een maand meer bedrijven en individuen failliet gingen was in december 2020.

In april waren er nog 119 minder faillissementen dan in mei. De laatste keer dat het aantal bankroeten er enigszins bij in de buurt kwam, was in november vorig jaar. Toen gingen er 250 bedrijven, organisaties en individuen over de kop. In december 2020 waren dat er 265.

Bezien op een iets langere termijn lag het aantal faillissementen vorige maand nog steeds op een laag niveau. In de maanden voor de corona-uitbraak ging het nog om aantallen rond de 400 per maand.

De Raad voor de rechtspraak heeft eerder herhaaldelijk gewezen op het coulantere beleid van rechters tijdens de crisis. Economen hebben verder vaak aangegeven dat de overheid met haar massale coronasteun veel bedrijven overeind heeft gehouden. Of het aantal faillissementen, nu de periode met steun voorbij is, weer flink op gaat lopen, moet nog blijken.

Bij de rechtbanken in Maastricht en Roermond zijn dinsdag geen faillissementen uitgesproken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal