Zonnepanelen en isolatie massaal ingezet tegen hoge energienota

Door de torenhoge stroomprijzen zijn zonnepanelen sneller terugverdiend. 

Door de torenhoge stroomprijzen zijn zonnepanelen sneller terugverdiend. © ANP/HH

Steeds meer Nederlanders maken hun huis energiezuiniger vanwege de torenhoge gas- en stroomprijzen. Negen op de tien consumenten hebben al één of meerdere verduurzamingsmaatregelen genomen, meldt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag in haar jaarlijkse energiemonitor.

Bernard Vogelsang

Voorbeelden daarvan zijn het plaatsen van een slimme meter of zonnepanelen. Ook spouwmuurisolatie, dubbel glas en dakisolatie kunnen de energienota in toom houden.

Nieuwe gas- en stroomcontracten zijn het afgelopen jaar bijna 400 procent duurder geworden. De hoge energieprijzen maken de aanschaf van zonnepanelen juist aantrekkelijk. Drie op de tien huishoudens hebben al panelen op hun dak liggen. „Consumenten geven aan dat zelf energie opwekken met zonnepanelen interessanter is geworden, omdat de investering snel terugverdiend wordt”, legt de ACM uit.

Energiecontract

Het aantal huishoudens met een energiecontract met variabele tarieven is de afgelopen 12 maanden trouwens gestegen van 44 naar 50 procent. Dat komt vooral door energieleveranciers die nauwelijks nog contracten met vaste tarieven aanbieden vanwege de sterk schommelende prijzen.

Lees ook: Het stroomnet in Limburg is net zo vol als de snelweg A67: hoe kan dat?

Volgens de ACM willen veel mensen op termijn wel weer een contract met vaste energieprijzen afsluiten. „Maar er zijn ook consumenten die vanwege de onrust op de energiemarkt een voorkeur hebben voor een variabel contract. Zij vinden het een voordeel dat ze makkelijk kunnen overstappen als zij dat willen. Ook wijzen zij er op dat ze niet lang vastzitten aan een hoger tarief als de energieprijzen dalen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee