Kunstmestmaker OCI breidt ammoniakterminal Rotterdamse haven uit

 © Peter Schols

Rotterdam/Geleen -

Kunstmestbedrijf OCI met fabrieken in Geleen gaat zijn ammoniakterminal in de Rotterdamse haven uitbreiden. Daarmee wil het bedrijf vooruitlopen op een vergroening van de economie. Ammoniak zou als groene brandstof voor de scheepvaart kunnen dienen. Ook kan de stof helpen bij het opslaan van waterstof.

Redactie

OCI heeft kunstmestfabrieken op chemiecomplex Chemelot in Geleen en bezit al een ammoniakopslag in de Rotterdamse haven. Die wordt volgend jaar, als de uitbreiding afgerond is, verdrievoudigd. OCI wil ammoniak vanuit zijn fabrieken in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de Verenigde Staten naar Rotterdam vervoeren. Het gaat dan om zogeheten blauwe en groene ammoniak. Groene ammoniak is opgewekt met alleen hernieuwbare stroom, bij blauwe ammoniak is de CO₂-uitstoot bij opwekking afgevangen.

Lees ook: Graantekort stuwt resultaten kunstmestmaker OCI; fabriek in Geleen deels dicht om hoge gasprijs

De ammoniakterminal in de Rotterdamse haven wordt de komende jaren verder uitgebreid als het aan OCI ligt. Na de eerste fase, waar het bedrijf met een notering aan de Amsterdamse beurs omgerekend zo’n 19 miljoen euro voor uittrekt, wil het de opslagcapaciteit verder vergroten. Die moet in de jaren na 2023 nog eens 2,5 keer zo groot worden tot 3 miljoen ton per jaar. Momenteel is de capaciteit nog 400.000 ton per jaar.