Kaartenset van Via Sylvia helpt zorgverleners bij de begeleiding van ‘rookstoppers’

 © Sandra Huntjens

Brunssum -

Sylvia Heddema zei het ondernemerschap gedag om bij SineFuma te gaan werken. Nu is ze weer zelfstandig ondernemer, als stoppen-met-roken-expert.

Lieke Rijkx

Ze ontwikkelde een kaartenset waarmee zorgverleners makkelijker in gesprek komen met mensen die van hun rookverslaving af willen. Onlangs was nog in het nieuws dat in 2021 minder mensen probeerden te stoppen met roken dan in 2020 én dat de prijs van een pakje sigaretten in de komende jaren fors omhoog gaat.

„Tijdens het lesgeven aan zorgverleners viel me op dat zij vaak zoeken naar goede voorbeeldzinnen. Zij willen heel graag in gesprek komen en blijven met rokers, maar in de praktijk lukt dat niet altijd. Het volgen van bijvoorbeeld een training over motiverende gespreksvoering is vaak een te grote stap. Met mijn kaartenset ‘Roken besproken’ kunnen ze steeds een kleine stap zetten en eens iets nieuws proberen.”

Rust in agenda

Na 25 dienstjaren in de zorg startte Heddema in 2011 een eigen bedrijf, Via syl via, waarin ze zich toelegde op stoppen-met-roken-begeleiding. Dat werk bracht haar in contact met SineFuma, waar ze in 2017 in dienst ging. „SineFuma en ik konden veel voor elkaar betekenen. Maar het kostte me steeds meer moeite om zoveel tijd en energie in werken en reizen naar het kantoor in Breda te steken. In augustus 2021 nam ik drie maanden vrij om te kijken wat me dat zou brengen en om meer tijd met mijn familie door te brengen. Het genieten van mijn vrije tijd en de rust in mijn hoofd en agenda bevielen me goed, maar het begon toch weer te kriebelen. Nu zet ik me als zzp’er in als stoppen-met-roken-expert voor landelijke activiteiten en zorgprofessionals.” De naam van Heddema’s bedrijf veranderde een klein beetje: Via Sylvia.

Vrijheid

„De grote vrijheid om zelf te bepalen hoe mijn agenda eruitziet, het aannemen van opdrachten waar ik blij van word en die afwisseling geven, daar krijg ik energie van”, vertelt Heddema. „Zoals van het maken van de kaartenset ‘Roken besproken’. Daarin beschrijf ik gespreksmogelijkheden op basis van mijn ervaringen met rokers en zorgverleners. Zowel het schrijven van de teksten als het bedenken van de tekeningen vond ik super leuk om te doen. Door de tekeningen kom je nog meer tot de essentie van het verhaal. De vele voorbeeldzinnen helpen zorgverleners in hun gesprek met rokers.”

Heddema is blij weer ondernemer te zijn en droomt ervan om de kaartenset bij allerlei zorgverleners op het bureau te zien liggen, met ezelsoren en al. „Ik wil graag landelijk actief blijven in het verbeteren van de zorg voor iedereen die wil stoppen met roken. En ik maak graag nog meer mooie kaartensets en tekeningen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal