Thuiswerkregeling voor grenswerkers op het laatste moment met een half jaar verlengd

Print
Thuiswerkregeling voor grenswerkers op het laatste moment met een half jaar verlengd

Afbeelding: Getty Images

Maastricht / Den Haag -

Grenswerkers kunnen nog zeker een half jaar met een gerust hart een aantal dagen per week thuiswerken, zonder gevolgen voor hun sociale zekerheid. Minister Karien van Gennip heeft dat toegezegd.

Grensarbeiders zouden aanvankelijk per 1 juli weer nagenoeg volledig terug naar kantoor moeten. Tenzij zij en hun werkgevers de administratieve rompslomp en sociale complicaties voor het thuiswerken op de koop toenemen.

Nieuwe normaal

Eind deze maand zou de regeling aflopen, die tijdens de coronapandemie tot stand kwam. Vanaf dan zouden weer oude afspraken gaan gelden. Met het thuiswerken als het ‘nieuwe normaal’ kunnen die oude regels buitengewoon nadelig uitpakken voor zowel werknemers als werkgevers zodra iemand meer dan een kwart van de tijd thuiswerkt.

Lees ook: Grensarbeider terug naar kantoor; twee dagen thuiswerken zorgt voor veel trammelant

Onder druk van onder meer LWV, Tweede Kamerleden en Europarlementariërs is aandacht gevraagd voor de problematiek, die een deel van de 100.000 grenspendelaars raakt. Dit heeft ertoe geleid dat de EU-regeling, die ervoor zorgt dat grenswerkers die thuis werken geen verschuiving van hun sociale zekerheidstelsel ervaren, op het allerlaatste moment wordt verlengd tot 1 januari 2023.

De technische details worden nog nader uitgewerkt. De ministers van de 27 EU-lidstaten gaan de komende tijd op zoek naar een structurele oplossing.

Belastingafspraken

Het blijft vooralsnog onduidelijk wat de fiscale consequenties zijn als grenswerkers na 1 juli thuis blijven werken. Belastingafspraken vallen niet onder de EU, maar onder bilaterale verdragen. Wie deels van huis uit werkt, wordt geacht om in zowel het werk- als thuisland belastingaangifte te doen. Het ligt voor de hand om ook deze bilaterale belastingafspraken nog eens te verlengen, in afwachting van een structurele oplossing.

Voor de mensen en bedrijven die het betreft, is de verlenging van de thuiswerkmogelijkheid alvast een opluchting. Werkgevers vreesden dat grenswerkers hun heil elders zouden gaan zoeken of dat ze geen personeel meer zouden vinden net over de grens. Grenswerkers behouden (voorlopig) dezelfde thuiswerkrechten als alle andere medewerkers.

De problematiek speelt onder meer bij medewerkers die net over de grens wonen en bijvoorbeeld een baan hebben bij de Universiteit Maastricht of het Customer Service Center.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee