Hartchirurg MUMC wil met boek patiënt die zware crisis doormaakt houvast geven

MUMC-hartchirurg Ehsan Natour kijkt in zijn boek naar de mens achter de patiënt. © Archieffoto Johannes Timmermans

Maastricht -

De Maastrichtse hartchirurg Ehsan Natour heeft een boek geschreven over de forse mentale aspecten waar patiënten mee geconfronteerd worden bij zwaar ingrijpende medische behandelingen, en hoe daar mee om te gaan: ‘Als het leven stilstaat’.

Redactie

Natour presenteerde zijn boek, met als ondertitel De arts die het hart van zijn patiënten raakt onlangs in boekhandel Dominicanen in Maastricht. „Met mijn boek wil ik overzicht, inzicht en bewustwording creëren voor de manier waarop je als mens ingrijpende situaties en ziektes ervaart.”

In het 189 pagina’s tellende boek gaat hij in op vragen als ‘Hoe gaan we om met mensen die hun onaantastbaarheid zijn kwijtgeraakt en uit hun normale doen zijn geraakt? En hoe reageren we daar zelf op?’. „In de regel zijn we niet voorbereid op crises en ziekten. We wensen dat alles weer wordt zoals het was - maar zo werkt het meestal niet en die wens laat ons nog meer lijden.”

Natour zegt in het ziekenhuis uit ‘duizenden’ voorbeelden te hebben geleerd hoe belangrijk het is om altijd de hele persoon te zien in plaats van alleen een ziek orgaan. „Deze aanpak heeft ingrijpende gevolgen voor genezing, de kwaliteit van ons leven en hoe we een crisis overwinnen.”

Crisis

Met een hartoperatie als voorbeeld leidt Natour de lezer door het hele proces van een crisis - als het leven stil lijkt te staan. „Crises beginnen meestal lang voordat we het beseffen en duren vaak langer dan we willen toegeven.”

Individu centraal

De auteur beschrijft alle cruciale fasen. „Zodat we uiteindelijk goed aankomen.” Hij vertelt dat zijn aanpak in het dagelijkse ziekenhuisleven van het MUMC waarin het individu in het middelpunt van de aandacht staat, een win-winsituatie voor iedereen oplevert: „Voor het medische personeel, de patiënten die sneller op de been komen en de naasten die in dit systeem als belangrijke pijlers worden meegenomen.”

Het boek met ISBN-nummer 9789493289000 is te bestellen bij lokale boekhandels.

Lees ook: Hartchirurg Ehsan staat ook stil bij zorgen van patiënt: ‘Buiten de operatiekamer is er meer’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal