Theater aan het Vrijthof is ‘Broadway aan de Maas’

 © Helen Maybanks

Voor een heerlijke musicalavond hoeft u komend seizoen echt niet naar New York of Londen. Theater aan het Vrijthof kent namelijk een lange traditie van het naar Maastricht halen van grote shows en musicals. In het aankomend theaterseizoen zijn in het theater van Maastricht maar liefst drie grootse musicaltours te bezoeken: Grease, The Prom en Les Misérables.

Theater aan het Vrijthof

De musical Grease is een fenomeen. Het is één van de langstlopende musicals ooit op Broadway en werd ook in ons land een begrip door de film met John Travolta en Olivia Newton-John die 45 jaar geleden met veel succes in de bioscopen draaide. Om die verjaardag te vieren komt er volgend seizoen een nieuwe, frisse versie van deze musical naar Maastricht. Het wordt een feest voor jong en oud met een cast van 24 talenten, een live orkest en hits als You’re The One That I Want, Greased Lightning en Hopelessly Devoted To You. Het worden onvergetelijke Summer Nights aan het Vrijthof.

De Broadway-musical The Prom ontving zes Tony-nominaties en won de Drama Desk Award voor beste musical. In de succesvolle Netflix Original Film werden de hoofdrollen gespeeld door Meryl Streep, James Corden en Nicole Kidman. Internationaal musical-vedette en meervoudig Musical Award-winnares Pia Douwes keert eind december terug op de vaderlandse podia en zal de hoofdrol in de Nederlandse versie van de Broadwaymusical The Prom vertolken. Het ultieme musicalfeest voor jong en oud met onweerstaanbare muziek, een hartverwarmend verhaal en verrukkelijke humor.


Als pièce de résistance presenteert het theater in Maastricht Les Misérables. ‘Les Mis’ of ‘Les Miz’ is de langstlopende musical ter wereld. De voorstelling draait avond aan avond in het Londense West End, maar vanaf half april de bekroonde Britse productie in een Nederlandse uitvoering zien in Maastricht. Deze ‘world class production’ van Sir Cameron Mackintosh met indrukwekkende decors en kostuums komt exclusief in Limburg naar Theater aan het Vrijthof. Het prachtige en meeslepende verhaal wordt ondersteund door de magistrale muziek van Claude-Michel Schönberg met nummers als I dreamed a dream, One day more, Bring him home en Do you hear the people sing. Voor de productie is een ware sterrencast samengesteld. Met Milan van Waardenburg en René van Kooten als Jean Valjean (o.a. Anastasia en Frozen in Hamburg) en Freek Bartels (o.a. Diana en zonen, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat) als diens opponent Javert. Vajèn van den Bosch (o.a. Kinky Boots en Wicked in Hamburg) speelt Éponine en Ellen Pieters is Madame Thénardier. Channah Hewitt vertolkt de rol van Fantine, Mark Roy Luykx is studentenleider Enjolaras en Sem Gerristma is Cosette.