Maastricht dansstad van Limburg

In oktober strijken de Nederlandse Dansdagen voor de 25e keer neer in Maastricht. Speciaal voor dit bijzondere jubileum zal het ‘feest van de Nederlandse dans’ extra groots gevierd worden in Maastricht en in Theater aan het Vrijthof. In theaters, op bijzondere locaties in Maastricht en vanaf online podia, maar ook voor het eerst vanuit de ‘Danstent’ op het Vrijthof – een interactief podium in hartje stad. Onder het motto ‘Dans met mij’ worden met meer dan 100 activiteiten het publiek, makers, gezelschappen, amateurs en professionals samengebracht om dans in alle vormen te vieren. Van klassiek ballet tot urban, van gerenommeerde gezelschappen tot de volgende generatie choreografen, van theater tot film en events voor een jong publiek – dit jaar ervaar je dans zoals nooit tevoren.

Theater aan het Vrijthof

Nederlandse Dansdagen GalaVrijdagavond vindt in Theater aan het Vrijthof het bekende Nederlandse Dansdagen Gala plaats waar de belangrijkste dansprijzen van het land zullen worden uitgereikt. De nieuwe Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht geeft een impuls aan het opkomend talent van de Nederlandse dans en met de prestigieuze Zwanen worden grensverleggende topprestaties gevierd. De feestelijke avond wordt omlijst met bijzondere optredens van oud prijswinnaars, toonaangevende makers en verrassende gasten.

Grootmeesters van de Nederlandse dansZoals ieder jaar presenteert de Nederlandse Dansdagen een divers programma van zowel bekende stukken als nieuwe creaties. Van de grote dansgezelschappen tot intieme producties van makers als Honey Eavis en Dalton Jansen en iconische stukken als het ballet Föld uit 1985 van Krisztina de Châtel - de klassieker uit het rijke oeuvre van de Nederlands-Hongaarse choreografe dat tijdens het festival voor een laatste keer te zien zal zijn.

Niet alleen de Dansdagen vieren een jubileum. Dit jaar staat het Nederlandse dansveld in het teken van een aantal bijzondere jubilarissen waaronder choreografen als Hans van Manen, Jiří Kylián en Ed Wubbe. Tijdens ‘Meesterwerken’ in Theater aan het Vrijthof op zaterdagavond 1 oktober brengen Het Nationale Ballet, Introdans, Scapino Ballet Rotterdam en Nederlands Dans Theater een ode aan deze ‘Meesters van de Nederlandse dans’. Meesterwerken is daarmee het enige moment waarop Nederlandse topgezelschappen gezamenlijk op één podium te bewonderen zijn.

Na Festival De Nederlandse Dansdagen danst Theater aan het Vrijthof doorOok na Festival De Nederlandse Dansdagen mag er nog volop gedanst worden in Maastricht. Want alle grote Nederlandse Dansgezelschappen komen na het festival terug naar Maastricht voor iedereen die geen tickets wist te bemachtigen voor de jubileumeditie van het festival.

Introdans komt met het programma Aqua, met onder andere Introdans-premières van de koningin van het minimalisme Lucinda Childs. Het Nationale Ballet brengt onder de gevleugelde woorden van George Blanchine ‘See the music, hear the dance’ het meesterlijke programma Balanchine | van Manen | Arqués. En uiteraard mogen NDT, Scapino Ballet Rotterdam en Conny Janssen Danst niet ontbreken. Het nieuwe dansprogramma is inmiddels in verkoop.

Bekijk het volledige programma.