Kamer wil gedetineerden vaker met enkelband straf laten uitzitten

 © ANP / ANP

Als gedetineerden vaker met een elektronische enkelband thuis hun straf kunnen uitzitten, kan de werkdruk onder gevangenispersoneel worden verlaagd, meent een groot deel van de Tweede Kamer.

Redactie

Ook moeten vaker taakstraffen in plaats van gevangenisstraffen worden opgelegd. Op verzoek van de Kamer gaat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) kijken of deze vormen van ‘slimmer straffen’ kunnen helpen om de werkdruk onder gevangenispersoneel te verminderen en kosten kunnen besparen.

Alternatieven

„Ik sluit niets uit”, zei Weerwind in een Kamerdebat over het gevangeniswezen. Een taakstraf in plaats van gevangenisstraf is voor de minister geen taboe, net zoals elektronische detentie als hoofdstraf dat ook niet voor hem is. Bij zedendelicten zal wat hem betreft nooit een taakstraf worden opgelegd.

Onder meer coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie en oppositiepartijen PvdA, SP en SGP zijn voorstander van alternatieven voor gevangenisstraffen. Er is een groot tekort aan personeel, het ziekteverzuim is hoog en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) kijkt tegen een tekort aan van 201 miljoen euro over 2022, dat zonder maatregelen in 2032 oploopt tot 398 miljoen euro. Slimmer straffen kan bijdragen aan de oplossing van een deel van de problemen, menen fracties.

Bezuinigingen

De SP wil op voorhand nieuwe bezuinigingen uitsluiten. Kamerlid Michiel van Nispen wilde een toezegging van de minister op dit punt, maar kreeg die niet. „Als ik nu al beloften doe, ben ik als bestuurder geen knip voor de neus waard”, stelde Weerwind. Alle mogelijke oplossingen, inclusief mogelijke bezuinigingen, gaat hij in aanloop naar Prinsjesdag bekijken en wegen. „Ik heb daar tijd voor nodig.”

Lees ook: België laat gevangenen vervroegd vrij tegen overbevolking cellen

De minister erkent dat er een fors probleem is. Ongeacht de maatregelen die hij straks gaat voorstellen, staat de veiligheid van medewerkers en die van de samenleving bij hem voorop, benadrukte de minister. „Dit dossier houdt mij ‘s nachts wakker.” Weerwind streeft naar een humaan detentiebeleid en een goede forensische en jeugdzorg.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal