Omarm de andere verwarming

Print
Omarm de andere verwarming

Afbeelding: Heuts.

Met de huidige gasprijzen krijgen wij een knoop in onze maag wanneer we de jaarlijkse afrekening weer kunnen verwachten. Dat er rust komt op deze markt en dat de gasprijzen gaan dalen, daar is nog weinig zicht op.

We kunnen natuurlijk iedere dag thuis in de kou zitten, kort douchen en hopen op betere tijden, maar we kunnen ook zelf actie ondernemen. Welke mogelijkheden hiervoor zijn? Wij zetten ze op een rijtje.

Wat te doen bij de huidige gasprijzen?
Allereerst zijn er natuurlijk een aantal tips die ervoor zorgen dat jouw rekening al een beetje gaat dalen. Zo is het aan te raden om je verwarming een tikje lager te zetten. Dit hoeft niet meteen rigoureus met vijf graden, maar twee graden loont al. Je zult zien dat je lichaam hier vanzelf aan went.

Wist je trouwens dat dit ook nog eens gezond is? Je lichaam wordt hierdoor aan het werk gezet om iets actiever energie te gebruiken om je lijf op temperatuur te brengen. Het schijnt zelfs dat je er (een beetje) van af kunt vallen. Verwacht echter geen wonderen.

Toch nog frisjes? Ga dan old school voor een paar extra sokken of een warme trui. Maar naast deze praktisch tips kun je ook nu in zaken investeren, die zich in de toekomst dubbel en dwars gaan uitbetalen.

Omarm de andere verwarming
Foto: Heuts.

De andere kachel
Dat je in de winter niet in de kou wil zitten, dat begrijpen wij maar al te goed. Daarnaast is er ook niets zo ongezellig en ongastvrij als een koud huis. Nu wil de overheid al een tijdje dat wij zo min mogelijk gas verbruiken. Maar wanneer jij een huis hebt wat door middel van gas verwarmd wordt, is het lastig hier opeens mee te stoppen.

Het kan wel, maar deze ingrijpende verbouwing kan aardig in de papieren lopen. Er zijn echter ook andere oplossingen waar het gaat om een duurzame kachel.

Ga voor meer energie!
Vroeger stonden de kachels op basis van elektriciteit nog te boek als veelvraten qua stroom. Dit is inmiddels echt wel veranderd. De elektrische kachel is er in alle soorten en maten. Wellicht ga je niet je hele huis vol zetten met elektrische kachels, maar hoeveel dagen maak jij gebruik van je hele huis?

Zo is thuiswerken steeds meer de norm aan het worden, je brengt dan ook een groot gedeelte van de dag in je werkkamer door. Door in de rest van het huis de verwarming op een zeer laag pitje te zetten, en een elektrische kachel in je werkkamer ben jij zeer voordelig bezig qua gasverbruik.

Iedere ruimte een eigen kachel
Wellicht zul je versteld staan van de mogelijkheden van kachels, er zijn voor iedere ruimte tegenwoordig specifieke varianten te vinden. Allemaal zeer bewust waar het gaat om het gebruik van gas en elektra.

Het is raadzaam om je eens goed te verdiepen hierin en om advies te vragen aan de experts. Zij kunnen je helpen bij de beste keuze per ruimte. Het is ook iets waarvan het aan te raden is om niet te lang mee te wachten, want iedere maand dat jij extra betaalt aan je hoge gasrekening gaat ten koste van een investering in een duurzame kachel.

Omarm de andere verwarming
Foto: Heuts.

Op een houtje bijten
Naast kachels die werken op elektriciteit zijn er ook nog andere energiebronnen die aangeboord worden. Want naast elektrische kachels zijn er bijvoorbeeld ook hout- en pelletkachels.

Dit zijn ook kachels die je niet iedere dag, de hele dag aanzet. Maar die wel enorm voor veel sfeer en gezelligheid kunnen zorgen én ook nog eens zeer voordelig zijn waar het gaat om de gasrekening.

Kortom, ga niet zitten treuren en je zorgen maken omtrent die oplopende vaste lasten. Verdiep jezelf in de alternatieven en vraag de deskundigen om raad en daad. Je zult zien dat de tijd niet heeft stilgestaan en dat er vele alternatieven mogelijk zijn, zeker op het gebied van verwarming.

Dus wacht niet langer en bereid je nu alvast voor zodat jij er ook komende winter gewoon weer warmpjes bij zit!