Limburgse apotheek moet half miljoen afstaan om gesjoemel

Ter illustratie. © iStock

Verenigde Apotheken Limburg (VAL) moet 550.000 euro betalen, omdat de keten heeft gesjoemeld met declaraties aan zorgverzekeraars. Eerder is voormalig directeur Jef P. van VAL al veroordeeld voor het opmaken van valse declaraties.

RedactieBron: ANP

VAL heeft een zogeheten ontnemingsschikking getroffen met het Openbaar Ministerie. Volgens het OM heeft het bedrijf enkele jaren lang valse declaraties ingediend bij de zorgverzekeraars VGZ, CZ en Zilveren Kruis. Het verstrekte andere geneesmiddelen aan patiënten dan het declareerde bij de verzekeraars. Dat deed het met behulp van zelfontwikkelde software.

Eerder veroordeeld

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde Jef P., de voormalig directeur van apotheekketen VAL , al eerder in eind april tot een taakstraf van 180 uur, een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een boete van een kwart miljoen euro. Medeverdachte Jaap P., de zoon van Jef, werd vrijgesproken.

De rechtbank achtte destijds bewezen dat bij de tientallen VAL-vestigingen ongeveer 3,6 miljoen valse declaraties waren opgemaakt door een aanpassing van de declaratiesoftware. Maar oplichting is niet bewezen en ook is niet vastgesteld of en hoeveel schade de zorgverzekeraars hebben geleden.

Het tuchtcollege schrapte Jef P. uit het register, wat betekent dat hij nooit meer als apotheker mag werken.

Verenigde Apotheken Limburg heeft vestigingen in heel Limburg: waaronder in Blerick, Beek, Geleen, Roermond, Heerlen, Sittard en Stein.

Lees ook: Hoger beroep tegen van declaratiefraude verdachte Maastrichtse apothekers gaat niet door

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal