Rutte: geen haast met extra koopkrachtmaatregelen

 

 © ANP / HH

Minister-president Mark Rutte wil het ongeduld bij de oppositie in de Tweede Kamer niet belonen door overhaast extra koopkrachtmaatregelen toe te zeggen. Hij zegt „geen ja en geen nee”, maar wil de tijd nemen om voorstellen van met name de linkse partijen „serieus te bezien”.

RedactieBron: ANP

Rutte ziet met name brood in het voorstel van PvdA en GroenLinks om mensen die zorgtoeslag ontvangen, dit najaar eenmalig 500 euro extra te geven. „Dat zou nog dit jaar kunnen lukken”, denkt hij. „Wij wijzen dat niet af maar er zitten wel technische aspecten aan.”

Ergste nood

De premier denkt ook niet dat het nodig is er al voor de zomer een besluit over te nemen. De gemeenten zijn nog maar net begonnen met het uitkeren van de 800 euro aan inkomenssteun voor de armste huishoudens die eerder was beloofd. Hij schat in dat de ergste nood daarmee nu wordt verlicht. „Dat zal waarschijnlijk ook niet voldoende zijn”, geeft de premier toe. Er moet meer gebeuren, „maar het is niet zo dat je dat per se morgen moet doen.”

Het is niet de bedoeling om „dingen vooruit te schoppen”, benadrukt Rutte. Maar het kabinet wil goed uitzoeken of de voorstellen vanuit de oppositie uitvoerbaar zijn en of er financiële dekking voor is. Het wil geen beloftes doen die niet kunnen worden waargemaakt. De oppositie reageert fel op de opmerkingen van de premier: veel partijen willen dat het kabinet wél nu ingrijpt en ervoor zorgt dat de financiële pijn voor huishoudens wordt verzacht.

Lees ook: Vijf vragen: komen we in een recessie door de oorlog in Oekraïne?

Over een van de voorstellen vanuit de linkse oppositie kan Rutte al wel uitsluitsel geven. „Een huurbevriezing gaat niet meer”, aldus de premier.

Kaag ziet meerdere opties voor meer inkomenssteun dit jaar

Minister Sigrid Kaag (Financiën) ziet meerdere mogelijkheden om nog dit jaar de armste huishoudens meer te ondersteunen. Tot dusver hield het kabinet steeds vol dat de mogelijkheden om de pijn van de sterk stijgende prijzen nog verder te verzachten heel beperkt zijn, maar Kaag kon toch een lijstje opnoemen waar naar gekeken wordt.

De energietoeslag die de gemeenten uitkeren aan de armste gezinnen kan wellicht verder worden „opgeplust”, zei Kaag in het debat in de Tweede Kamer over de voorjaarsnota. Ook een extra uitkering via bijvoorbeeld de Sociale Verzekeringsbank (SVB) behoort tot de opties die verkend worden.

Huurtoeslag

Kaag noemde ook het voorstel van de PvdA en GroenLinks om ontvangers van de zorgtoeslag een extraatje te geven. Wel opperde zij omwille van de uitvoerbaarheid om daar dan de huurtoeslag voor te gebruiken. Zeven op de tien gezinnen die in de knel dreigen te komen, wonen volgens haar in een huurhuis.

Een andere optie zou een verhoging zijn van het budget voor de bijzondere bijstand. Dat is een regeling waarmee mensen noodzakelijke kosten vergoed kunnen krijgen waar zij zelf het geld niet voor hebben. Ook andere bestaande potjes voor armoedebestrijding zouden gebruikt kunnen worden als instrument voor extra inkomensondersteuning.

Tenslotte wordt gekeken naar de mogelijkheid om energieleveranciers te vragen om coulance met mensen die hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Er zou een beroep gedaan kunnen worden op de maatschappelijke verantwoordelijkheid die deze bedrijven dragen, aldus Kaag.

De minister benadrukte wel dat over geen van deze maatregelen al een besluit is genomen. Twee harde voorwaarden zijn steeds uitvoerbaarheid en financiële dekking, benadrukte zij. Aan vrijwel alle opties kleven ook bezwaren.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee