IS-leider opgepakt bij Amerikaanse operatie in Syrië: ‘Ervaren bommenmaker’

Foto ter illustratie. © ANP / AFP

Amerikaanse troepen hebben een leider van terreurgroep IS gearresteerd tijdens een operatie in het noorden van Syrië. „Hij is een ervaren bommenmaker en een hooggeplaatst vertegenwoordiger van de Syrische tak van Islamitische Staat”, zo maakte het bondgenootschap donderdagochtend bekend.

Redactie

Er werden geen nadere gegevens verstrekt over de identiteit van de man. De Washington Post bericht dat Amerikaanse regeringsfunctionarissen de gearresteerde man hebben geïdentificeerd als Hani Ahmed al-Kurdi. Hij was vroeger bekend als de gouverneur van Raqqa.

Raqqa, in Noord-Syrië, werd ooit beschouwd als de officiële hoofdstad van het gebied dat door IS werd geregeerd. De extremisten hadden in 2014 grote gebieden in Irak en Syrië onder de voet gelopen en daar een zelfverklaard „kalifaat” uitgeroepen. Intussen hebben ze het gebied opnieuw uit handen moeten geven.

Lees ook: Levenslang geëist tegen aanslagpleger Salah Abdeslam voor Bataclan-terreur in Parijs

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werd de militaire operatie uitgevoerd in een gebied nabij de stad Aleppo, die wordt gecontroleerd door het Turkse leger en geallieerde Syrische milities. Volgens de anti-IS-coalitie zijn er geen slachtoffers gevallen onder burgers of eigen soldaten.