Verdachte van moord op Xavier Durlinger in Sittard vrijgelaten

Vrienden van de vermoorde Xavier Durlinger leggen bloemen op de plek waar hun vriend werd gevonden.  © Ermindo Armino

Sittard/Maastricht -

De 19-jarige Luca M. uit Sittard, die wordt verdacht van de moord op Xavier Durlinger, is vrijgelaten. De rechters zien momenteel onvoldoende bewijs om hem langer in voorarrest te houden, laat de rechtbank Limburg weten.

Claire van Dyck en Paul Dolhain

Luca M. heeft vrijwillig DNA afgestaan en dat matcht niet met de onderzoeksbevindingen in het dossier, laat de advocaat van M., Luuk Dacier weten. Ook heeft een getuige een verklaring afgelegd, waaruit zou blijken dat M. een alibi heeft voor het tijdstip van de moord. „Mijn cliënt is zonder voorwaarden vrijgelaten en ik zie het onderzoek met vertrouwen tegemoet”, zegt Dacier. Onduidelijk is wanneer en hoe Durlinger om het leven is gebracht. Dacier noch het OM wil daar iets over kwijt. De politie onderzoekt of er meerdere mensen betrokken zijn bij de moord op Durlinger. Alle scenario’s staan nog open, zegt persofficier van justitie Joan Holthuis.

Verdachte

Het openbaar Ministerie (OM) had om verlenging van de voorlopige hechtenis met 30 dagen gevraagd. Het OM wil op dit moment niet zeggen of het in beroep gaat tegen de vrijlating. Luca M. blijft wel verdachte van de moord dan wel doodslag op Xavier Durlinger, zegt de persofficier.

Vermist

Het lichaam van Durlinger werd op 19 mei gevonden op de Kollenberg in Sittard, nadat hij ruim een week was vermist. Hij werd voor het laatst gezien fietsend in hartje centrum. Televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde aandacht aan zijn vermissing, waarna Luca M. op 31 mei werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Durlinger. Een week eerder liep hij mee tijdens de stille tocht die vrienden van Xavier in Sittard hielden.

Lees ook: Stille tocht voor Xavier Durlinger: ‘Hij zou zo’n groots afscheid geweldig hebben gevonden’

Meerdere bronnen hebben aan De Limburger gemeld dat Durlinger mogelijk het slachtoffer is geworden van een groeiende rivaliteit onder groepen jongeren in Sittard. Dit beeld werd extra gevoed na berichtgeving van L1. De omroep zou in het bezit zijn van een video waarin te zien is hoe Luca M. in zijn onderbroek op zijn knieën gedwongen wordt excuses te maken aan een groep jongeren. Een van de jongeren zou Xavier zijn. In een ander geluidsfragment zegt Luca: „Ik vermoord die jongen, snijd mijn naam op zijn buik. Mijn handtekening. Hij mag nooit, nooit, nooit meer praten over mij”, doelend op Xavier.

„In zijn algemeenheid geldt in dit soort zaken dat er altijd contact is met de afdeling van de politie die een risico-inschatting maakt van de kans op wraakacties en beveiliging. Vanuit het oogpunt van veiligheid willen we daar niets over zeggen, maar er is wel aandacht voor”, zegt de persofficier.

Lees ook: Xavier Durlinger mogelijk slachtoffer van groeiende rivaliteit onder jongeren in Sittard: verdachte Luca liep mee tijdens stille tocht

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal