Prestigieuze prijs voor ‘watermaker’ Ap Verheggen uit Nieuwstadt

Ap Verheggen (voorgrond links) tijdens het opbouwen van de SunGlacier in Mali. © Hessel Waalewijn

Nieuwersluis -

Uitvinder en kunstenaar Ap Verheggen krijgt de Over Hoop Prijs 2021 (25.000 euro) voor de SunGlacier, een apparaat dat waterdamp uit de buitenlucht condenseert en zo water oplevert op een plek waar geen water lijkt te zijn.

ANP

De in Nieuwstadt geboren Verheggen presenteerde zijn vinding eerder op de World Expo in Dubai. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bezochten de installatie daar al en hadden zelfs een paraplu nodig. De SunGlacier leverde er 1200 liter water per dag op, dat als regen naar beneden kwam. Buiten was het snikheet en gortdroog.

Ab Verheggen 

De jaarlijkse Over Hoop Prijs wordt uitgereikt door de Stichting Over Holland en is voor een initiatief dat in het afgelopen jaar in positieve zin iets „overhoop” heeft gehaald op het grensvlak van cultuur en maatschappij. Dat kan van alles zijn. Eerder ging de prijs bijvoorbeeld naar de Bedside Singers, een koor dat zingt voor ernstig zieken.

Toveren

Nu kiest de organisatie dus voor iemand die water tevoorschijn lijkt te toveren. „De noodzaak is duidelijk. Ruim 700 miljoen mensen hebben wereldwijd geen toegang tot drinkwater. Experts voorspellen dat de oorlogen van de toekomst gaan over water ­– als er niets gebeurt”, zegt de stichting.

Koning en koningin in de SunGlacier in Dubai. 

Verheggen – die studeerde aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht, waar hij een voorliefde voor beeldhouwkunst en filmkunst ontwikkelde – kan daar iets aan doen. Met een zonnepaneel, een accu, een waterpomp, een koeler en een vat. Sinds 2010 heeft hij gewerkt aan de SunGlacier. „Nu is het de beurt aan bedrijven, wetenschappers en ingenieurs om deze technologie op te schalen”, vindt de stichting. Er is ook al een kleinere versie dan die in Dubai , de Droppler 20, die circa 30 liter per dag oplevert. Die is ontwikkeld met steun van Defensie voor droge en hete gebieden als Mali.

Rugzakmodel

Verheggen werkt ook aan een rugzakmodel. Wereldwijde distributie van de uitvinding is een kwestie van tijd, hoopt de stichting met Verheggen.