Rode Kruis: onmenselijke situatie asielzoekers tenten Ter Apel

Tenten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De opvangorganisaties moeten steevast op- en afschalen doordat de crisis niet goed wordt aangepakt, aldus het rapport.  © ANP/HHDelen

Het Rode Kruis waarschuwt voor de „onmenselijke en onhoudbare situatie” die is ontstaan voor de asielzoekers die slapen in de door de hulporganisatie geplaatste tenten in Ter Apel.

Redactie

De asielzoekers hebben van woensdagavond tien uur tot donderdag één uur geen voedsel en water gekregen. Ook ontbrak „overige nodige hulp”, aldus het Rode Kruis.

„Er zijn opstootjes uitgebroken op het terrein en er is gestolen uit de tenten. Het Rode Kruis heeft donderdag om één uur zelf gezorgd dat er voedsel en water kwam voor deze groep. Dit is niet de verantwoordelijkheid van de hulporganisatie, maar het Rode Kruis wil niet dat mensen zo lang zonder voedsel en water zitten”, aldus het Rode Kruis.

Lees ook: Rabbijn vluchtte weg uit Marioepol: ‘Stad is één grote begraafplaats’

Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis, is in spoedoverleg met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) om te spreken over deze noodsituatie. Het Rode Kruis zal de tenten binnen enkele dagen weghalen, wordt ook gemeld.

De dupe

De noodhulporganisatie plaatste eerder deze week vijftig tenten bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel, dat kampt met grote capaciteitsproblemen. Als gevolg van deze capaciteitsproblemen moesten de afgelopen periode meermaals asielzoekers op stoelen slapen. In de vijftig tenten kunnen in totaal tweehonderd mensen slapen. „We weten dat het personeel van het COA keihard werkt om de situatie in goede banen te leiden en dat dit zwaar is. Tegelijkertijd zien we dat de mensen op de vlucht de dupe zijn van deze opvangcrisis in Nederland. Dit gaat om mensen op de vlucht op zoek naar een veilige plek. Gezinnen met kinderen. We kunnen niet op deze manier met mensen omgaan”, aldus Van Schaik.

Eerder deze week schreven de Raad voor Openbaar Bestuur (ROB) en de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) aan het kabinet dat de grote nood in de asielopvang „een crisis is die het Rijk zelf creëert en in stand houdt”. Gemeenten moeten voortaan verplicht kunnen worden asielzoekers op te vangen. Daar moet dan wel geld voor beschikbaar komen, zo luidt het advies.

‘Ik snap dat de maat vol is voor COA en Rode Kruis’

Eric van der Burg erkent dat de opvang van asielzoekers in tenten in Ter Apel eigenlijk niet zou moeten, „en ik snap goed dat voor medewerkers van het COA en het Rode Kruis in Ter Apel de maat vol is”. Dat laat de staatssecretaris van Asiel weten.

„Het AZC in Ter Apel loopt over en de inzet van tenten is absoluut geen wenselijke situatie of oplossing voor dit probleem”, laat Van der Burg weten. „Dit is niet de asielopvang zoals wij die in Nederland willen vormgeven.” Hij zegt met het Rode Kruis en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in overleg te zijn over een oplossing voor de komende dagen, al is hij volgens een woordvoerder vooralsnog niet naar Ter Apel gegaan om de situatie met eigen ogen te bekijken. Hij zegt het Rode Kruis wel „erg dankbaar” te zijn voor de hulp.

„Er is dringend betere spreiding van de druk op de asielopvang nodig door Nederland. Ik doe daarvoor een beroep op alle gemeentes om verantwoordelijkheid te nemen voor de opgave waar we samen voor staan.” Het systeem is verstopt, merkt Van der Burg op. Vooral doordat een derde van de plaatsen in de asielopvang momenteel gevuld is met mensen die een verblijfsvergunning hebben, en dus eigenlijk de opvang zouden moeten kunnen verlaten.

Volgens de bewindsman moeten mensen die de asielprocedure hebben doorlopen en in Nederland mogen blijven, kunnen doorstromen naar huisvesting in de gemeenten. „Niet alleen om de druk op de asielopvang te verlichten, maar ook voor hun integratie.”