Boos-uitzending over The Voice wint Zilveren Nipkowschijf

Boos: This is The Voice van BnnVara heeft de Zilveren Nipkowschijf 2022 voor beste programma gewonnen.

Redactie

Volgens de jury was de ‘kolossale impact’ van de YouTube-uitzending van Tim Hofman en zijn team, over grensoverschrijdend gedrag bij The voice of Holland, zeldzaam.

‘De ruim tien miljoen keer bekeken uitzending liet heel Nederland meevoelen hoe machtsmisbruik kan ontstaan en hoe er jarenlang van weggekeken kan worden’, aldus de jury, bestaande uit televisierecensenten en journalisten.

De Zilveren Nipkowschijf wordt jaarlijks uitgereikt. De andere kanshebbers waren Mijn vader de gelukszoeker (Vpro) waarin Nadia Moussaid met haar vader Alice (Ali) van Nederland naar Marokko reist en de dramaserie Het jaar van Fortuyn (AvroTros), met hoofdrolspelers Jeroen Spitzenberger (professor Pim) en Ramsey Nasr (Ad Melkert).

Paul Witteman ontving de Ere Zilveren Nipkowschijf voor zijn hele tv-oeuvre uit handen van Matthijs van Nieuwkerk. Een speciale vermelding viel de makers van het Eurovisie Songfestival 2021 ten deel.

Ook werden de jaarlijkse radioprijzen uitgereikt. De Reissmicrofoon viel in handen van Bureau Buitenland (Vpro), ook De onbekende kinderen van Kamp Westerbork (NOS) en Jet Berkhout (AvroTros) waren genomineerd.

Lees ook: ‘Juice-kanalen’ worden nieuwskanalen, ‘BOOS’ opent een ‘kliklijn’: waar ligt de grens?

De Ere Reissmicrofoon, de oeuvreprijs voor de radio, ging naar Hans Hogendoorn, de voormalige stem van NPO Radio 1. Tim op het Broek, dj bij zender Kink, ontving een speciale oorkonde.

Het was de zestigste verjaardag van de Nipkowschijf. De afgelopen jaren vonden de feestelijkheden plaats op het terrein van de Amsterdamse Westergasfabriek. Dit jaar werd uitgeweken naar Beeld & Geluid op het Media Park in Hilversum voor een feestelijk programma met vele oud-winnaars en prominenten onder wie Tineke de Nooij, Koos Postema, Jeroen Pauw, Mariëlle Tweebeeke, Coen Verbraak, Ilse Warringa, Dieuwertje Blok, Stefan Stasse en André van Duin.