Accountants van het Rijk onderzoeken klokkenluiderskwestie NPO

Print
Accountants van het Rijk onderzoeken klokkenluiderskwestie NPO

Shula Rijxman: „Ik ben nooit over de inhoud van de documentaire gegaan.”   Afbeelding: ANP/HH

Het kabinet laat de accountantsdienst van het Rijk onderzoek doen naar de gang van zaken rond de melding van een klokkenluider bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Dat meldt minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Media) aan de Tweede Kamer.

Het gaat om een klokkenluider met een melding over constructies waarmee het salarisplafond in de publieke omroep zou worden ontweken. BNR meldde recent dat de klokkenluider in contact werd gebracht met de hoogste ambtenaar van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij had een privérelatie met toenmalig NPO-baas Shula Rijxman. Als de klokkenluider dit had geweten, was die persoon volgens BNR nooit naar het ministerie gestapt met signalen over hoge salarissen bij de publieke omroep.

De Auditdienst Rijk (ADR) gaat zich volgens Dijkgraaf buigen over de vraag „hoe er is gehandeld in deze situatie en hoe dit zich verhoudt tot de rijksbrede en departementale regels en procedures en codes bij dergelijke meldingen”.

Rijxman, die onlangs is begonnen als wethouder in Amsterdam, zegt dat ze niet door de klokkenluider is benaderd en ook niet is geïnformeerd over het bestaan van de klokkenluider of de misstanden bij de NPO. Verder wil ze op dit moment niet reageren op het onderzoek, laat een woordvoerster namens haar weten.

Lees ook: Dubieuze dubbelrol voormalig NPO-baas Shula Rijxman

De ambtenaar waar het over gaat, Marjan Hammersma, zei eerder in tegenstelling tot de klokkenluider dat het signaal wel degelijk is opgepakt. In een verklaring zegt ze dat ze het gesprek „in alle vertrouwen gevoerd” heeft en de kwestie alleen met de minister heeft gedeeld. „Ik houd privé en zakelijk altijd gescheiden en dat is ook hier zo geweest.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee