Exitpolls: Franse president Macron verliest parlementsmeerderheid

Emmanuel Macron. © AFP

De partijencoalitie van president Emmanuel Macron, Ensemble, verliest volgens de exitpolls haar huidige meerderheid in het parlement.

Redactie

Ensemble komt op slechts 208 tot 248 zetels uit na de tweede en laatste stemmingsronde, terwijl 289 zetels benodigd zijn om een meerderheid in de Nationale Vergadering te behouden.

De partijencoalitie Nupes (Nieuwe Ecologische en Sociale Volksunie) van de links-radicale Jean-Luc Mélenchon kan volgens de peilingen op 149 tot 200 zetels rekenen, de uiterst rechtse Rassemblement National van Marine Le Pen op 60 tot 102 zetels, de conservatieve Republikeinen (LR) op 40 tot 80. De opkomst in de tweede ronde wordt geschat op 46 en 46,5 procent, een fractie lager dan in de eerste ronde.

Beleid doorvoeren wordt moeilijk

Mocht Macron na telling van alle stemmen inderdaad zijn meerderheid verliezen, dan betekent dit dat hij grote moeite zal hebben het beleid door te voeren op basis waarvan hij in april als president werd herkozen. Zo beloofde Macron belastingverlagingen, hervorming van het sociale stelsel en verhoging van de pensioenleeftijd. Vermoedelijk zal Macron daartoe een alliantie proberen aan te gaan met de conservatieve Republikeinen (LR), de traditionele partij van Frans rechts.

De voorspelde uitslag betekent vermoedelijk ook dat Macron zijn pas benoemde kabinet hier en daar zal moeten wijzigen. Het is traditie in Frankrijk dat ministers uit districten die niet door hun partij zijn gewonnen, dienen af te treden. De posities van onder anderen de minister van Europa, Clement Beaune, en de minister van Milieu, Amelie de Montchalin, staan derhalve op de tocht.

‘Totaal onverwacht’

De linkse leider Mélenchon noemde het verlies van Macrons meerderheid een „totaal onverwachte en niet eerder vertoonde” situatie, aangezien Macron pas twee maanden terug met een ruime meerderheid tot president werd gekozen. Hij noemde het verlies van Ensemble ook een „breuk met dertig jaar neoliberalisme.” Tevens wees hij op de lage opkomst, die volgens hem betekent dat „een groot deel van Frankrijk niet weet waar het heen moet.”

Marine Le Pen was vooral in haar nopjes met het resultaat van haar eigen partij, het uiterst rechtse Rassemblement National, die met „de grootste groep in de geschiedenis van onze partij” in de Nationale Vergadering komt. „We hebben onze doelstellingen bereikt: van Emmanuel Macron een minderheidspresident maken (...) en een politieke herschikking teweegbrengen die essentieel is voor democratische vernieuwing.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal