Onder de makelaar in Heerlen ligt een bijzondere Romeinse kelder

Print
Onder de makelaar in Heerlen ligt een bijzondere Romeinse kelder

Niels Stoffels van Restaura aan het werk in de Romeinse kelder onder het makelaarskantoor.  Afbeelding: Annemiek Mommers

Heerlen -

Onder het makelaarskantoor Aquina in Heerlen ligt een bijzondere Romeinse kelder. Deze week start archeologisch onderzoek naar het verhaal van het oude gebouw. Daarna wordt de ruimte aan het publiek getoond, misschien via een periscoop.

Er zullen weinig klanten van Aquina zijn die bij betreden van het makelaarskantoor aan de Coriovallumstraat beseffen dat ze over een circa tweeduizend jaar oude Romeinse kelder lopen. Er ligt een glasplaat in de vloer, maar veel valt daar niet door te zien. Pas bij afdaling via een ladder is de dikke muur van Kunradersteen met vijf boogvormige nissen goed te zien.

Dat gaat veranderen, want Heerlen is zijn Romeinse resten letterlijk en figuurlijk aan het afstoffen en in de etalage aan het zetten. Zo krijgen de belangrijke thermen een nieuw onderkomen. De kelder, naast het badhuis, is slechts het tweede stenen gebouw dat redelijk is bewaard.

Klam en stoffig

De ondergrondse ruimte is al in 1952 ontdekt, maar deze week begint pas serieus archeologisch onderzoek. Dat is niet vreemd, want Heerlen telt zo’n vijftigduizend Romeinse vondsten die nog nader moeten worden onderzocht maar waar nooit tijd en geld voor zijn vrijgemaakt.

Beneden is het klam en stoffig, op de latere muren zitten groen algen. De ouderdom straalt ervan af, maar het verhaal is niet compleet. „Er is een theorie dat het een administratief gebouw van de stad Coriovallum is geweest, maar misschien ook een stadsvilla van een rijke bewoner”, legt Niels Stoffels van Restaura uit.

Periscoop

De nissen zullen hoogstwaarschijnlijk voor olielampen zijn gebruikt. Maar de exacte grootte van de kelder en dus het gebouw erboven zijn niet bekend. Achter de oude keldermuur staan nog oorspronkelijke dakpannen, uiteraard ook interessant onderzoeksmateriaal.

Niels Stoffels wijst op de gele kalksteen, dakpannen en speciale mortel, die in de muur zijn verwerkt. „Het is nog nooit gedocumenteerd. Daarom gaan we alles fotograferen, een 3D-scan maken, reinigen en consolideren. Tot slot willen we kelder beter presenteren.” Gedacht wordt aan een kijkgat aan de straat in de vorm van een periscoop, waardoor de ruimte in één oogopslag is te bewonderen.

Lees ook: Gaat de naam Coriovallum een comeback maken in Heerlen?

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee