Kabinet laat kolencentrales harder draaien tegen gastekort

 

Het kabinet wil de kolencentrales komende maanden toch meer laten draaien dan het eerder had bepaald. Het wil voorkomen dat in de winter een tekort aan gas ontstaat.

Redactie

Dat bevestigen bronnen in Den Haag.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kondigde vorig jaar aan dat kolencentrales in 2022, 2023 en 2024 niet meer dan 35% van hun capaciteit mochten verbruiken. Daarmee probeerde het kabinet de uitstoot drastisch te verminderen.

Lees ook: Gasprijs stijgt verder door zorgen over Russische leveringen

Op dat voornemen maakt het kabinet nu tijdelijk een uitzondering, bevestigen de bronnen. Rusland sloot afgelopen weken stapsgewijs steeds meer landen van zijn gas af. Ook Nederland krijgt geen gas meer, nadat handelshuis GasTerra weigerde Moskou in roebels te betalen.

Klimaatminister Jetten en staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) geven om half zes een toelichting. Daarin bespreken de bewindslieden ook de toekomst van het Groningen-gasveld. Het kabinet wil gebruik binnen twee jaar volledig afbouwen.

Groningen-veld

Vandaag bespreken de bewindslieden ook de toekomst van het Groningen-gasveld. Het kabinet wilde gebruik binnen twee jaar volledig afbouwen. Volgens Vijlbrief kan het Groningen-veld niet extra leveren, omdat dit de veiligheid van Groningers in gevaar zou brengen. Meer gaswinning zorgt voor extra bevingen, waarbij verzwakte woningen een gevaar vormen, stelt Vijlbrief.

Alleen indien de Nederlandse veiligheid in gevaar komt, is het gerechtvaardigd in het uiterste geval meer gas uit Groningen op te pompen, aldus de bewindsman.

,,Meer gebruik van kolencentrales is gerechtvaardigd, het werd hoog tijd”, zegt energie-expert Jilles van den Beukel van The Hague Centre of Strategic Studies (HCSS). ,,De dreiging dat Nederlandse gasvoorziening in gevaar komt, is realistisch geworden nadat Rusland behalve de kleinere Europese landen zoals Bulgarije en Polen ook de grote landen Duitsland, Frankrijk en Italië is gaan treffen. Beetje bij beetje worden we economisch onder druk gezet. Het kabinet moét wil ingrijpen.”

Omdat het Nederlandse gasnetwerk onderdeel is van een Europees netwerk, kunnen buren in nood een beroep op de Nederlandse gasvoorraad doen. De maatregelen die het kabinet aankondigt zijn tijdelijk. Het zoekt tegelijkertijd compensatie voor de CO2-uitstoot indien die te ver oploopt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee