Verdwenen ex-kroongetuige Peter la Serpe geeft teken van leven

Kroongetuige Peter la Serpe (57) heeft weer een teken van leven gegeven. Justitie kreeg begin vorig jaar ineens geen contact meer met de man die zou getuigen in het proces tegen Willem Holleeder. Dat is nu wel gelukt.

Mick van Wely

Dat meldt een goed ingevoerde bron van De Telegraaf en wordt bevestigd door het Openbaar Ministerie Amsterdam en Mark Teurlings, de advocaat van Henk ‘De Zwarte Cobra’ R. Teurlings wil La Serpe graag horen als getuige in de strafzaak tegen Henk R. Die wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor de moord op de in 1993 doodgeschoten diamantair en drugshandelaar Henie Shamel en zijn vriendin Anne de Witte in Antwerpen.

De verklaringen van kroongetuige La Serpe vormen de basis van het aangedragen bewijs in de strafzaak. ,,Hij heeft namelijk verklaard dat hij van Jesse R. heeft gehoord dat mijn cliënt opdracht gaf voor de moord. Ik heb zat vragen aan La Serpe en wil hem dus graag horen”, zegt Teurlings.

Onvindbaar

Tijdens de behandeling van het hoger beroep tegen Willem Holleeder vorig jaar juni bleek dat La Serpe plotseling onvindbaar was. Sindsdien is nooit meer iets van hem vernomen, wat leidde tot wilde speculaties.

Teurlings: ,,Ik heb bij de voorgeleiding van mijn cliënt vorig jaar bij het OM aangeven dat ik La Serpe wilde horen als getuige. Dat bleek niet mogelijk omdat hij onvindbaar was. Afgelopen week ben ik geïnformeerd door het OM dat de officier van het getuigenbeschermingsprogramma contact heeft gehad met La Serpe. De kroongetuige heeft aangegeven dat hij niet opnieuw wil getuigen omdat hij alles al gezegd zou hebben”, zegt Teurlings.

Volgens de strafpleiter heeft het OM laten weten dat er geen mogelijkheid meer is om La Serpe te horen. ,,Ze kunnen niet opnieuw contact meer met hem krijgen. Ik leg me hier echter niet bij neer en blijf vragen om het horen van La Serpe”, zegt Teurlings.

Verklaringen cruciaal

De verklaringen van La Serpe waren cruciaal in het liquidatieproces Passage waarin vier criminelen, waaronder huurmoordenaar Jesse R., tot levenslang werden veroordeeld. De dubbele moord in Antwerpen was onderdeel van het Passageproces, maar de oud-hasjhandelaar kon niet verschijnen omdat hij in de Verenigde Staten een lange gevangenisstraf uitzat. Vijf verdachten werden in Passage al veroordeeld voor hun aandeel in de dubbele moord.

In januari 2021 keerde De Zwarte Cobra terug naar Nederland en kon hij meteen weer de cel in omdat hij nog een oud straf moest uitzitten. Vorige week besloot de rechtbank dat R. de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in Antwerpen in vrijheid mag afwachten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal