Wielrenner Mike Teunissen ontbreekt in Tourselectie Jumbo-Visma, Kruijswijk enige Nederlander

Print
Wielrenner Mike Teunissen ontbreekt in Tourselectie Jumbo-Visma, Kruijswijk enige Nederlander

Mike Teunissen in actie in Parijs-Nice van dit jaar.  Afbeelding: Getty Images

Wielrenner Mike Teunissen uit Ysselsteyn ontbreekt in de selectie van Jumbo-Visma voor de Tour de France. Steven Kruijswijk is als enige Nederlander opgenomen in het keurkorps.

In de Tourselectie ontbreken onder anderen Robert Gesink en Mike Teunissen. De twee Nederlanders maakten afgelopen jaar wel deel uit van het team waarmee de ploeg aan de Ronde van Frankrijk begon. Gesink moest toen na een valpartij opgeven. Ook de Australiër Rohan Dennis is niet geselecteerd. Steven Kruijswijk is de enige Nederlander in de selectie van Jumbo-Visma. De 35-jarige Brabander, die in 2019 als derde eindigde in de Ronde van Frankrijk, is een van de helpers in de ploeg voor kopmannen Roglic en Jonas Vingegaard.

Naast het drietal neemt Jumbo-Visma de Belgen Wout van Aert, Nathan Van Hooydonck en Tiesj Benoot mee. De Amerikaan Sepp Kuss en de Fransman Christophe Laporte zijn de andere twee wielrenners in het Tourteam.

Jumbo-Visma trok afgelopen week de gehele ploeg, met daarin Gesink, Teunissen en Dennis maar ook Kuss, terug uit de Ronde van Zwitserland na een coronabesmetting. De ploegleiding wilde niet bekendmaken om hoeveel besmettingen het ging en wie het waren.

„Het is een mooie ploeg, heel sterk. Zeker ook met de jongens van het voorjaar. Ik had al snel door dat ik me niet in die ploeg zou rijden”, laat Teunissen weten op z’n eigen website. „Ik had gehoopt een goed voorjaar te rijden, en op zich was het ook niet slecht. Maar het verschil met de andere jongens is simpelweg te groot. Dus ik had het wel verwacht uiteindelijk.”

Teunissen zal wel zijn opwachting maken in de Vuelta. „De eerste drie dagen koersen we in Nederland, met de ploegentijdrit als proloog op 19 augustus in Utrecht. En met Primož (Roglic red.) hebben we een kandidaat-winnaar voor de eindzege. In juli ga ik dan op stage, deze keer in het Franse Tignes. Voor het wedstrijdritme pak ik de Ronde van Polen begin augustus nog mee.”

Lees ook: ‘Geen Limburgse renners in de komende Tour? we moeten er rekening mee houden dat de magere jaren terugkeren’

Kopmannen

De Nederlandse ploeg gaat met Roglic en Vingegaard voor een goed klassement. De Sloveen eindigde in de Tour van 2020 als tweede achter zijn landgenoot Tadej Pogacar. Vingegaard werd afgelopen jaar tweede achter dezelfde winnaar.

„We hebben uiteenlopende ambities dus we hebben gekozen voor renners die op verschillende terreinen het best uit de voeten kunnen”, zegt Merijn Zeeman, de sportief directeur van Team Jumbo-Visma. „We moeten onze kopmannen veilig door de eerste hectische week loodsen, maar ook in staat zijn om het de andere Tour-favorieten in de bergen moeilijk te maken.”

Met Van Aert wil Jumbo-Visma ook meestrijden om de groene puntentrui. „Wout verdient voldoende steun in zijn jacht op ritzeges en de groene trui. Deze selectie is fit en in onze ogen in staat om onze ambities het best na te jagen.”