Ook senaat stemt in met afschaffen bedenktijd voor abortus

Demonstrant tijdens een solidariteitsdemonstratie voor het abortusrecht op de Dam (7 mei 2022).  

Demonstrant tijdens een solidariteitsdemonstratie voor het abortusrecht op de Dam (7 mei 2022).  © ANP / ANP

Vrouwen die een abortus willen plegen, hoeven straks niet meer verplicht vijf dagen te wachten voordat zij hun zwangerschap kunnen afbreken.

RedactieBron: ANP

In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer voor een wetsvoorstel dat PvdA, GroenLinks, VVD en D66 samen indienden en regelt dat deze bedenktijd wordt afgeschaft.

Het CDA stemde verdeeld. Vier fractieleden stemden voor, de rest tegen. Ook de ChristenUnie, SGP, PVV, Forum voor Democratie en OSF stemden tegen het wetsvoorstel.

Zelf bepalen

De vijf dagen bedenktijd ging in na consultatie bij een arts en was bedoeld om vrouwen een „weloverwogen en zorgvuldig” besluit te laten nemen over de abortus. Volgens de initiatiefnemers zijn vrouwen echter goed in staat om sneller zo’n beslissing te nemen. Straks mag een vrouw in overleg met een arts zelf bepalen welke bedenktijd nodig is. Dat kan per situatie verschillen.

In de Tweede Kamer werd in februari hoofdelijk gestemd over deze vrije kwestie, waarin ze zelf hun stem konden bepalen. Normaliter stemmen fracties gezamenlijk. De coalitie stemde verdeeld, want CDA en CU waren tegen. Ook binnen partijen stemden niet alle fractieleden voor het initiatiefvoorstel. Bij de VVD waren er twee tegenstemmers. Ook de PVV was verdeeld. Uiteindelijk waren 101 Tweede Kamerleden voor het wetsvoorstel en 38 tegen.

Lees ook: Tweede Kamer stemt in met abortuspil via huisarts

De wetswijziging gaat naar verwachting op 1 januari 2023 in.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee