De beginjaren van Fotokring Geleen; 80-jarige club houdt expositie met foto’s van en over de vereniging

Marktdag in Geleen, 1938. 

Marktdag in Geleen, 1938. © Pieter Rademakers

Geleen -

Fotokring Geleen werd opgericht in een tijd waarin duidelijk werd dat de jaren van het landelijke boerenleven in Geleen nooit meer terug zouden komen. De Maurits draaide volop en de Staatsmijnen waren inmiddels begonnen met het produceren van kunstmest in de richting van de Graetheide. En dat trok veel nieuwe bewoners.

Peter van der Ham - Heemkundevereniging Geleen

Met deze toename van industriële activiteit groeiden de diverse kernen van Geleen dan ook uit tot één stad. Uit alle delen van het land en Europa kwamen mensen naar Geleen en zochten daar hun toekomst. De middenstand groeide als kool en ook het verenigingsleven breidde zich uit in nieuwe richtingen, waaronder de fotografie en filatelie. Zo zijn er begin jaren 30 in Geleen al diverse fotozaken.

De Amateur

In de nazomer van 1932 presenteerde Pieter Rademakers in zijn Fotografisch Atelier aan de Rijksweg Zuid 9 in Geleen (nu Rijksweg Centrum) een verzameling foto’s van verschillende winkels en woonhuizen in Geleen. Na deze expositie verscheen er begin november een bericht in de regionale krant over een vergadering op vrijdag 4 november 1932 in atelier Rademakers waarop door de 10 aanwezigen besloten is een foto-amateurclub op te richten, genaamd ‘De Amateur’, de oorspronkelijke naam van Fotokring Geleen. In het eerste jaar 1933 worden maar liefst 10 clubtochten gehouden, veelal naar plaatsen in de omgeving van Geleen. Ook exposeerde men in Geleen.

Oorlogsjaren

Al in 1935 werd de fotoclub lid van de landelijke fotobond, de BNAFV. De club telde in het begin circa 10 leden en kwam aanvankelijk bijeen op de zolder van Pieter Rademakers. In 1936 lijkt men het bijltje erbij neer te gooien, maar een aantal leden pakte de draad weer op. Wel was dan de club gehuisvest bij de heer Delahaye, die ook een fotozaak in Geleen had. Maar net voor de oorlog keerde men weer terug naar de zaak van Rademakers tot deze tijdens het bombardement in 1942 geheel vernield werd. Fotograferen was moeilijk in de oorlogsjaren. Materiaal was schaars en de fotograaf liep de kans opgepakt te worden.

Expositie

De jubilerende vereniging exposeert over haar geschiedenis en met werken van eigen leden. Verder zijn er unieke beelden gemaakt door Theo Vromans in het woonwagenkamp in Stein in de jaren vijftig. Ook zijn er Geleense foto’s van Pieter Rademakers te zien.

Kijk voor de openingstijden op www.heemkunde-geleen.nl. Het adres is Jupiterstraat 53a, Geleen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee