Forumleider Baudet hangt schorsing Kamer boven het hoofd

Print
Forumleider Baudet hangt schorsing Kamer boven het hoofd

Thierry Baudet in de Tweede Kamer.  Afbeelding: ANP/HH

Acht Kamerfracties hebben een klacht ingediend tegen fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD).

Dat hebben de fracties, die een ruime meerderheid in de Tweede Kamer hebben, aan RTL Nieuws laten weten. Als de klacht wordt overgenomen, kan de Forum-leider voor minimaal een maand worden geschorst. Hij mag dan wel in de Kamer zijn en meestemmen, maar niet het woord voeren.

Coalitiepartijen VVD, D66, CDA, ChristenUnie en oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en Volt dienen de klacht in bij een speciale commissie die zich bezighoudt met de integriteit van de Tweede Kamer. Dat College van onderzoek integriteit heeft Baudet medio maart al berispt en een aanwijzing gegeven, omdat hij weigert nevenfuncties, giften en extra inkomsten in een openbaar register te melden. Dat is voor Kamerleden verplicht.

Lees ook: Maastrichtse hoogleraar: Tweede Kamer zet geloofwaardigheid op spel door niet op te treden tegen Thierry Baudet

Ondanks die maatregel weigert Baudet dit nog steeds te doen. Dat is de aanleiding voor de acht fracties om een klacht in te dienen.

Baudet is naast Tweede Kamerlid ook bestuurslid van Forum voor Democratie bv en directeur van THPB Media B.V. De Forum-leider schrijft boeken en geeft, al dan niet tegen betaling, lezingen. Hij zou daarmee vorig jaar 85.000 euro hebben verdiend, zo meldde Nu.nl. Dat bedrag werd niet tegengesproken tegenover het ANP, maar een woordvoerster van FVD zei dat Baudet gewoon belasting betaalt over zijn inkomsten.

De Forum-leider heeft geen goed woord over voor de actie van de acht fracties. „Onder het mom van transparantie” zetten de „acht kartelpartijen” deze aanval in, zegt hij een filmpje op Twitter. „Het gaat niet om mij. Ik voer strijd voor de bescherming van de democratie. Ik voer een strijd om het ambt van Kamerlid te beschermen tegen deze aanval daarop”, aldus Baudet.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee