Artsen spoedeisende hulp zien bijna 1000 onnodige overlijdens per jaar door wachttijd

Print
Artsen spoedeisende hulp zien bijna 1000 onnodige overlijdens per jaar door wachttijd

Afbeelding: ANP / ANP

Ieder jaar overlijden er onnodig bijna 1000 patiënten door de lange wachttijden op de spoedeisende hulp (SEH), stelt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA) op basis van eigen onderzoek.

Dat komt volgens de organisatie onder meer door personeelstekorten. Volgens de NVSHA moet bijna een kwart van de patiënten die op de spoedeisende hulp terecht komen langer wachten dan 4 uur. Dat komt overeen met ongeveer 180.000 mensen per jaar. Dit betekent volgens de beroepsorganisatie dat er jaarlijks 940 patiënten onnodig overlijden, als gevolg van de te lange wachttijden op de SEH.

Lees ook: Ernst Kuipers wil meer zijn dan alleen coronaminister: ‘Ik ben er niet alleen om op de winkel te passen’

„Het verbaast mij telkens weer dat er geen structurele aandacht is voor het tekort aan gespecialiseerde SEH-artsen en -verpleegkundigen”, zegt David Baden, voorzitter van de NVSHA. „De tekorten leiden onder andere tot overmatige drukte en tot SEH-stops. Dat is belastend voor het personeel, maar ook ronduit gevaarlijk voor patiënten”, vervolgt hij.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee