Kamerleden D66 en VVD niet naar boerenprotest; veiligheid kan niet gegarandeerd worden

 © ANP / ANP

Tweede Kamerleden Tjeerd de Groot (D66) en Thom van Campen (VVD) gaan woensdag niet naar het boerenprotest in Stroe. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid adviseerde hen niet te gaan, omdat de veiligheid van de Kamerleden niet gegarandeerd kan worden.

redactie

De Groot en zijn partij worden volgens de NCTV gezien als vertegenwoordigers van het stikstofbeleid, waar de boeren tegen demonstreren. De situatie bij de demonstratie zou „lokaal onvoorspelbaar” zijn, meldt D66.

Uitgenodigd

Volgens De Groot was hij toch niet welkom bij de demonstratie, terwijl hij eerder wel was uitgenodigd. Het Kamerlid schrijft op Twitter dat „iemand met een andere mening” volgens de eigenaar van het terrein waar de demonstratie plaatsvindt niet welkom is.

„Wat was ik graag langsgegaan om met de aanwezige boeren in gesprek te gaan. Omdat mijn veiligheid niet kan worden gewaarborgd kan ik mijn toezegging op de uitnodiging om langs te gaan in Stroe helaas niet nakomen”, twitterde Thom van Campen.

‘Zeer betreurenswaardig’

Op verzoek van De Groot komt de NCTV langs bij de procedurevergadering van de Kamercommissie Landbouw. De Groot wil graag horen waarom de NCTV het advies heeft gegeven om niet naar de demonstratie te gaan. Hij wil het gesprek aangaan met de boeren, maar dat wordt onmogelijk gemaakt. „Zeer betreurenswaardig”, vindt De Groot.

De Groot deed eerder aangifte nadat hij in Facebookgroepen van radicale boerenclubs werd bedreigd. Zo schreven ze onder meer over hem „dit ongedierte moet je uitroeien, en voor deze wolf in schaapskleren is geen afschotvergunning nodig, gewoon een propje lood geven”, aldus het Reformatorisch Dagblad dat inzage had in de groepen.

Lees ook: Limburgse boeren in konvooi naar stikstofdemonstratie: ‘Politie en automobilisten steken duimpje omhoog’

Het Kamerlid pleitte in 2019 namens zijn partij voor het halveren van de veestapel, zodat de stikstofdoelen gehaald konden worden. Mede door deze uitspraak kwamen grootschalige boerenprotesten op gang. Tijdens een demonstratie op het Malieveld, waar De Groot het publiek toesprak, draaiden toeschouwers hem massaal de rug toe en staken ze hun middelvinger op.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal