Twee tbs’ers gevlucht uit Pompekliniek Nijmegen door gat in hek

Print
Twee tbs’ers gevlucht uit Pompekliniek Nijmegen door gat in hek

Afbeelding: De Telegraaf

Twee tbs’ers zijn dinsdagavond tussen 20.30 en 21.00 uur gevlucht uit de tbs-kliniek van de Pompestichting in Nijmegen. Zij hebben daarvoor hulp van buitenaf gehad, zegt een woordvoerster van de Pompestichting woensdag.

Onbekenden hebben met apparatuur een gat in de hekken rond de forensisch psychiatrische kliniek gemaakt. De tbs’ers zijn daarna in een auto verdwenen.

Medewerkers van de kliniek hebben direct na de ontsnapping het Openbaar Ministerie en de politie gewaarschuwd. De politie is meteen begonnen met een zoektocht naar de ontsnapte mannen, maar woensdagmorgen waren zij nog niet gevonden. Waarom de twee mannen een tbs-maatregel kregen, wil de Pompestichting niet zeggen.

Slijptol

Het lijkt erop dat degenen die hielpen bij de ontsnapping een slijptol hebben gebruikt om een gat in de zware hekken rond het terrein te maken. Onderzoek moet echter uitwijzen hoe ze dat precies hebben gedaan. Het was rond de tijd van de vlucht nog niet donker. Vermoedelijk hadden de ontsnapte tbs’ers een afspraak met hun helpers.

Het terrein van het forensisch psychiatrisch centrum is uitgestrekt en ligt deels in bebost gebied. De Pompekliniek heeft alarmeringssystemen, hekken en sloten, aldus de stichting. Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar risico’s in de gebouwen en op het terrein. Woensdag is de Inspectie Justitie en Veiligheid op de hoogte gesteld van de ontsnapping. Het is volgens de Pompestichting gebruikelijk dat er een inspectieonderzoek volgt.

De Pompestichting zegt dat het onderzoek naar de ontsnapping in volle gang is, maar wil daar verder niet op ingaan. „In het belang van de opsporing kunnen op dit moment geen verdere mededelingen worden gedaan”, aldus een woordvoerster.

Niet de eerste keer

Het is overigens niet de eerste keer dat de tbs-kliniek te maken heeft met geslaagde uitbraken. Vanwege de ontsnappingen is dit jaar rondom de Pompekliniek begonnen met de bouw van een extra hek met stroomdetectie. Volgens de woordvoerder is de bouw nog niet af en hebben de twee ontsnapte tbs’ers daarvan kunnen profiteren. Het nieuwe hekwerk dat miljoenen kost wordt eind dit jaar opgeleverd.

Het hek wordt geplaatst nadat tbs’er Dennis P. in september 2019 een klassieke uitbraak deed. Hij wrikte het raampje van zijn cel los , nam een laken mee om over zijn armen te wikkelen om vervolgens over het door prikkeldraad omwikkelde hek van de tbs-kliniek te klimmen. In 2017 ontsnapte een andere tbs’er door een gat te knippen in het hek. In 2020 wist de 60-jarige Jan S. te ontsnappen, hij werd later op een station weer gevonden. Een jaar eerder namen meerdere tbs’ers de benen, waaronder Ronald van Z., die in Parijs werd opgepakt.

Lees ook: Pompekliniek zet extra hek ook onder stroom

De rechter legt een tbs-maatregel op als delinquenten psychiatrische behandeling nodig hebben.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee