Stikstofminister heeft begrip voor boerenprotesten

Print
Stikstofminister heeft begrip voor boerenprotesten

Afbeelding: ANP / ANP

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) snapt dat boeren massaal protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Ze benadrukt opnieuw dat niet wordt getornd aan het doel - 50 procent stikstofreductie in 2030 -, maar dat provincies echt voor maatwerk kunnen zorgen.

De minister is niet uitgenodigd om bij het protest in Stroe (Barneveld) aanwezig te zijn. „Dat mag en dat snap ik ook.” De agrariërs willen vooral hun zorgen en de onzekerheid waarin ze verkeren uiten. „Het is alleen maar fijn dat we in een land leven waarin je mag protesteren”, zei de minister.

Tractor op snelweg

Ze veroordeelt de boeren niet direct die met de tractor de snelweg op zijn gegaan. „Ik vind daar even niets van.” Maar het mag niet en er is niet voor niets opgeroepen om dat niet te doen, voegt ze daaraan toe. „Ook vanwege de overlast en files voor andere weggebruikers.”

Van der Wal is bereid „altijd en overal” met de boeren in gesprek te gaan. „Ook om het uit te leggen.”

‘Maatwerk’

Het landelijke doel aanpassen gaat niet gebeuren. Maar per provincie kan er echt nog heel veel, benadrukt de minister. „Het kaartje is richtinggevend. Dat is echt het vertrekpunt.” Hiermee kunnen de provincies aan de slag om per gebied te kijken hoe de verlaging van het stikstof kan worden bereikt.

Er is een jaar tijd om samen met de provincies, per gebied te kijken of het de juiste gebieden zijn waar maatregelen moeten worden genomen en welke maatregelen, stelt Van der Wal. „Moet het groter, moet het kleiner, kunnen we slimmer met die percentages schuiven? Dat gaan we komend jaar doen. Er is alle ruimte voor maatwerk mogelijk.”

Lees ook: D66’er De Groot niet naar boerenprotest: veiligheid van Kamerlid kan niet gegarandeerd worden

Het kaartje waarop per gebied staat aangegeven met hoeveel het stikstofgehalte per 2030 moet zijn afgenomen, is richtinggevend. In een gebied kan worden geschoven, „mits de optelsom per gebied maar leidt tot de helft minder stikstof uitstoot in 2030.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee