Aardbeving in Afghanistan, mogelijk duizenden doden

Print
Aardbeving in Afghanistan, mogelijk duizenden doden

Ter illustratie: zicht op Kabul.  Afbeelding: Wikimedia Commons

Zeker 950 mensen zijn om het leven gekomen door een aardbeving met een kracht van 6.1 in Afghanistan. De beving was in de nacht van dinsdag op woensdag. Het dodental loopt snel op, bij de vorige update sprak de regering nog van 250 mensen die waren omgekomen. Er zijn zeker 610 gewonden gevallen.

De regering verwacht dat het dodental nog verder zal oplopen. In de omgeving rond het epicentrum wonen veel mensen in afgelegen bergdorpen. Het is moeilijk om informatie uit dat gebied te krijgen over de schade en het aantal slachtoffers.

Volgens Mohammad Nassim Haqqani, het hoofd van de rampenbestrijdingsdienst van de taliban-regering, vielen de meeste slachtoffers in de oostelijke provincie Paktika. Er zijn ook doden gemeld in de nabijgelegen provincies Nangarhar en Khost. De aardbeving was op ongeveer 44 km van de stad Khost in de gelijknamige provincie. Die ligt bij de Pakistaanse grens. De beving was op een diepte van 51 km, aldus de Amerikaanse geologische dienst USGS. Foto’s in Afghaanse media tonen beelden van ingestorte huizen en doden op de grond, bedekt door dekentjes.

Lees ook: Er staat iets bijzonders te gebeuren in het heelal: moeten we bang zijn voor de planetenparade van 24 juni?

De aardbeving werd volgens het Europese Mediterrane Seismologische Centrum (EMSC) ook gevoeld door miljoenen inwoners van Pakistan. Uit dat land komen nog geen berichten over slachtoffers of schade.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee