Voor ondernemers is er meer dan alleen de bank: ‘Er is geld in overvloed om te lenen’

Print
Voor ondernemers is er meer dan alleen de bank: ‘Er is geld in overvloed om te lenen’

Afbeelding: Getty Images

Mkb-ondernemers klagen steen en been dat ze geen financiering kunnen krijgen. Er gaan zelfs stemmen op voor een speciale mkb-bank. Maar is dit wel nodig? Want hoewel de grootbanken steeds vaker de hand op de knip houden bij kleine financieringsaanvragen, groeit het aantal alternatieve financiers.

„Er is geld in overvloed. Mkb’ers moeten af van het traditionele beeld dat je voor geld naar de bank gaat”, stelt financieel expert Fons Huijgens.

Huijgens waarschuwt dat je met een mkb-bank weer een nieuw instituut in het leven roept. „En je kunt je afvragen of de markt daar beter van wordt. De echte problematiek zit erin dat de grootbanken geen leningen onder de 2,5 ton meer willen financieren. Zelfs onder het miljoen is lastig. En vanuit de banken is dat te begrijpen. Aan klein krediet valt nauwelijks iets te verdienen. Een marge van 3% op een lening van €100.000 is al fors. Dan moet je dus voor €3000 alle processen in gang zetten. Daar houdt een bank dan een paar tientjes aan over.”

Groter risico

In de markt zijn inmiddels talloze partijen die wel klein krediet aanbieden. „Daar zitten hele mooie professionele partijen tussen zoals Qredits, October en Beequip”, vindt Huijgens, die wel erkent dat zij vaak hogere rentes rekenen dan banken. „Anders dan grootbanken hebben zij geen toegang tot goedkoop geld, waardoor zij dus een groter risico lopen. Prijstechnisch is het daarom voor ondernemers aantrekkelijker om naar de bank te stappen voor krediet.”

Huijgens pleit er voor vanuit overheidswege meer garantieregelingen richting non-bancaire bankiers uit te rollen. „De overheid kan optreden als verzekeringsmaatschappij door risico’s tegen betaling af te dekken. Als reactie daarop zullen alternatieve financiers kredieten tegen scherpere tarieven aanbieden.”

Voor ondernemers is er meer dan alleen de bank: ‘Er is geld in overvloed om te lenen’

Weg vinden

Daarnaast heeft de financieel expert ook de indruk dat lang niet alle mkb’ers de weg weten te vinden naar alternatieve financiers. Dat komt volgens hem omdat ze vaak sterk leunen op hun accountant. „Als ze krediet nodig hebben kloppen ze vaak als eerste aan bij hun accountant voor advies. Maar die weet alles van getallen, maar meestal niets van non-bancaire financiers. En daarmee is hij eerder een obstakel, dan een hulp.”

Huijgens is sinds de oprichting betrokken bij de Stichting MKB Financiering. Deze onafhankelijke stichting is opgericht om te helpen de alternatieve financieringssector te professionaliseren. Al spreekt Huijgens inmiddels liever van non-bancaire financiers. Om het kaf van het koren te kunnen scheiden heeft de stichting zowel een keurmerk voor erkende mkb-financiers als voor erkende adviseurs in het leven geroepen.

Woekerrentes

„Het aantal mkb-financiers is de laatste jaren sterk gestegen. Daar zitten hele mooie initiatieven tussen, maar helaas ook gelukszoekers die woekerrentes rekenen. Het is echt wildwest geworden”, aldus Huijgens die erop wijst dat erkende adviseurs niet alleen de goeie van de kwade kunnen onderscheiden, maar ook precies weten voor welk kapitaal je bij welke geldverstrekker moet aankloppen. Want voor de financiering van een nieuw machinepark, moet je bij een andere aanbieder zijn dan voor de financiering van een nieuw idee.

Non-bancair krediet?

  • Direct lending. Deze vorm van kredietverstrekker komt het dichtst in de buurt van een banklening, alleen is het geld niet afkomstig van een bank, maar van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen.
  • Crowdfunding. Particuliere investeerders die veelal investeren in de ontwikkeling van een nieuw product.
  • Sharefunding. Als ondernemer kun je aandelen van je bedrijf verkopen aan medewerkers of derden. Op die manier vergroot je direct het eigen vermogen zonder dat je hoeft af te lossen.
  • Lease. Bij lease betaal je een vast bedrag per maand voor het gebruik van bedrijfsmiddelen. Ondernemers hoeven daardoor niet in één keer een groot aanschafbedrag te investeren.
  • Factormaatschappij. Deze bedrijven kopen facturen op van ondernemers. Het voordeel voor de ondernemer is dat hij het geld snel binnen heeft.
  • Business angels. Veelal oud-ondernemers die op fingerspitzengefühl investeren in jonge bedrijven.
  • Venture capital fonds. Investeringsfondsen die risicovolle investeringen doen in jonge bedrijven die veelal de start-upfase voorbij zijn.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee