Ook pensioenfonds ABP verhoogt voor het eerst in jaren de pensioenen

Print
Ook pensioenfonds ABP verhoogt voor het eerst in jaren de pensioenen

Afbeelding: ANP

Heerlen -

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, verhoogt voor het eerst in jaren de pensioenen weer iets.

Net als andere fondsen is het ambtenarenpensioenfonds er de laatste tijd een stuk beter voor komen te staan. Volgens ABP is de stap mogelijk, omdat de overheid de regels heeft aangepast vooruitlopend op het nieuwe pensioenstelsel.

Lees ook: Metaalfonds kondigt eerste verhoging pensioenen sinds 2008 aan

Gepensioneerden krijgen er 2,39 procent bij en zien dit hogere pensioen vanaf juli op hun rekening staan. Ook ontvangen ze nog een nabetaling van 1,2 procent over de eerste zes maanden van dit jaar.

ABP, dat 3,1 miljoen deelnemers telt, verhoogde de pensioenen voor het laatst in 2010. Dat was slechts een minieme stap die de inflatie lang niet compenseerde. De laatste volledige indexatie, zoals het verhogen van de pensioenen met de inflatie heet, was volgens een woordvoerster in 2008.

Inhaalslag

Het pensioenfonds benadrukt dat het een tussentijdse verhoging van het pensioen is, als inhaalslag voor de gemiste indexatie van vorig jaar. De stap slaat daardoor op de periode tussen september 2020 en 2021, toen de inflatie lang niet zo hoog lag als nu.

Voorzitter Harmen van Wijnen van het uitvoerend bestuur van ABP: „We hebben steeds gezegd: als we de pensioenen kunnen en mogen verhogen, dan gaan we dat doen, mits dat op een evenwichtige manier kan. Onze deelnemers hebben lang moeten wachten op een verhoging. Het is dan ook goed dat we het nu kunnen doen.”

Volgens Van Wijnen is de financiële positie van het pensioenfonds dusdanig verbeterd, dat de verhoging kan plaatsvinden. Ook de soepelere regels van de overheid, in de aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel hebben positief uitgewerkt, zegt hij.

Lees ook: Pensioenfondsen gaan ‘invaren’: wat betekent dat voor mijn pensioen?

Woensdag kondigde PME, het fonds voor de metalektro, al aan de pensioenen te verhogen. Ook bij andere grote pensioenfondsen leeft de vraag of ze sterk genoeg hersteld zijn om de pensioenen op te krikken. Zorgfonds PFZW zal hierover vrijdag beslissen. PMT, het fonds voor de metaal en techniek, neemt pas op 5 juli een besluit over het wel of niet indexeren van de pensioenen. Dan is volgens het fonds namelijk pas bekend of de financiële positie voldoende is verbeterd.

De fondsen hebben vanaf 1 juli meer ruimte daarvoor dankzij een versoepeling van de financiële regels. Nu moeten ze gemiddeld over twaalf maanden nog 1,10 euro per beloofde euro aan pensioen in kas hebben. Die drempel wordt verlaagd naar 1,05 euro in kas per toegezegde euro, waar bijvoorbeeld ABP ruimschoots aan voldoet. Daarnaast helpen de gestegen rentes op de financiële markten de pensioenfondsen. Hoe hoger de rentes, hoe minder de fondsen als buffer moeten oppotten.

2023

ABP weet nog niet of de pensioenen ook in 2023 kunnen worden verhoogd. Dat moet eind dit jaar blijken, laat Van Wijnen weten. „Daarbij kijken we naar onze financiële positie van eind oktober en de prijsstijging in 2022. Welke verhoging hierbij past, bepalen we door naar de belangen van alle groepen deelnemers te kijken.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee