Slimme energiemeter van duizenden Limburgers geeft geen data door

Installatie van een slimme meter. © John Peters

Sittard
Frans Dreissen

Duizenden slimme energiemeters kampen de laatste weken met problemen. Dit als gevolg van een storing in het nieuwe IT-systeem van netbeheerder Enexis. De slimme apparaten geven het stroom- en gasverbruik niet door. Ook is het verbruik op de app niet te raadplegen.

Een woordvoerder van Enexis meldt dat het probleem inmiddels deels is opgelost. „Vorig jaar zijn we overgegaan op een nieuw IT-systeem en dat leidt soms nog tot storingen.”

Het oplossen van de storingen en het wegwerken van achterstanden krijgen volgens Enexis momenteel prioriteit. „Lukt het niet om de meter alsnog op afstand uit te lezen, dan maken we een afspraak met de klant om de oorzaak te onderzoeken en waar nodig de meter te vervangen.”

Hoeksteen

De grootschalige ‘uitrol’ van de slimme meters begon in januari 2015, zogenaamd als hoeksteen van de energietransitie. Op de slimme meter kan een energieverbruiksmanager worden aangesloten. Die verschaft consumenten via een app een actueel inzicht in het energieverbruik. Het is makkelijker en sneller te controleren of het verbruik onverwachts omhooggaat. Verder hebben energieleveranciers de actuele meterstanden nodig voor hun inkoop en hun onderlinge verrekeningen.

Inmiddels hangt in 90 procent van alle Nederlandse huishoudens een slimme meter. Uit onderzoek vorig jaar bleek dat ruim 480.000 stroom- en gasmeters in het land de meterstanden laat of helemaal niet doorgeven. Het steeds vaker moeten opvragen van data kost geld, tijd en inspanning. Reden voor de energiesector om na denken over een beter systeem om de data te verzamelen.

Nieuwe generatie

Die NextGen-meter komt eraan en is tevens nodig omdat de telecombedrijven in 2029 stoppen met de zogeheten GPRS-technologie. Die is gekoppeld aan zo’n 4 miljoen meters.

Voordat de telecomproviders GPRS uitzetten, moeten de huidige slimme meters zijn vervangen. „De nieuwe kastjes worden uitgerust met LTE-technologie (4G-netwerk)”, aldus Enexis. „We verwachten in 2025 te beginnen met de vervanging, zodat we ruim voor 2029 klaar zijn. Op dit moment stellen de regionale netbeheerders hiervoor plannen op.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal